Cumhurbaşkanı Gül, Kırklareli'yle 81 il ziyaretini tamamladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 81 ili kapsayan Türkiye turunu Kırklareli ziyaretiyle tamamladı.Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk yurtiçi gezisini 2007 yılında Van’a gerçekleştiren Gül, bu süre zarfında Tekirdağ ve Kırklareli dışında tüm...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, Kırklareli'yle 81 il ziyaretini tamamladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 81 ili kapsayan Türkiye turunu Kırklareli ziyaretiyle tamamladı.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk yurtiçi gezisini 2007 yılında Van’a gerçekleştiren Gül, bu süre zarfında Tekirdağ ve Kırklareli dışında tüm illeri ziyaret etmişti. Daha önce defalarca planlanmasına rağmen çeşitli sebeplerden iptal edilen Trakya illeri gezisi dün başladı.

İlk olarak Tekirdağ’a gelen Cumhurbaşkan Gül, buradaki bir günlük programının ardından Kırklareli’ne geçti.

Kırklareli Valiliği önünde resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, bir platformun üzerine çıkararak kendisini karşılamaya gelenlere hitap etti.

Ardından valilik makamına geçen Gül, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Burada yaptığı açıklamada, Irak ve Suriye’deki gelişmelerin hepimizi üzdüğünü vurgulayan Gül, şunları söyledi: “Çünkü orada çok büyük acılar ve yıkımlar söz konusu. Çok büyük boşluklar oluşunca da radikal gruplar, terör örgütüne kadar uzanan boyutta değil de, bölgede maalesef yerini almış vaziyette. Ve giderek mezhep, iç kavga, iç savaş şekline de dönüşmeye başladı. Daha çok üzücü şeyler, hele hele komşumuz olan bir ülkede, nüfusu Müslüman bir ülkede bazı açılardan akrabalarımız olan topluluklar, Türkmenler başta olmak üzere Kürtler hepsi bizim akrabalarımızdır. Orada olup bitenlere baktığımızda çok üzülüyoruz. Böyle bir durumun ortaya çıkmaması için Türkiye olarak vaktiyle çok ikazlarda bulunduk. Çok çalışmalarda bulunduk ama maalesef bugün çok büyük bir kargaşa var.”

Komşu ülkelerde birbiriyle çarpışan grupların olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kimin kim olduğu artık bilinmeyecek bir şekilde. O acıdan büyük bir dikkatle yaklaşmak gerekiyor bölgeye. Türkiye’yi bütün bu sıcak gelişmelerden korumak, bunların dışında tutmak, birinci önceliğimiz budur. Orada bir ateş olunca, burada komşuları da ısıtıyor. Dolasıyla etkiliyor. Güvenlik problemi çıkartıyor. Başka problemler çıkartıyor. Bütün önceliğimiz önce ülkemizin güvenliğini sağlamak ve oradaki bu olumsuz kötü gelişmeleri, Türkiye’ye yansıtmamak. Bunun için hep uğraşılıyor. Buradaki yetkiler, emniyet güçleri, istihbarat güçleri tabii ki, siyasi, diplomatlar, Dışişleri, herkes yoğun bir çalışma içerisinde ve söylediğim çerçeve içerisinde hareket ediliyor. Şüphesiz ki, zaman zaman terör örgütleri ortaya çıkıyor. Zaman zaman radikal örgütler ortaya çıkıyor. Bütün bunlarla uğraşmak ve bunların yayılmasını önlemek sadece bizim değil herkesin, bütün uluslar arası camianın görevidir.”

"TÜRKİYE İLE MISIR AKDENİZ’DE BİR ELMANIN İKİ YARISI GİBİ"

Türkiye ve Mısır’ın tarih boyunca birbirinin hep dostu olan ülkeler olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Akdeniz’in iki kıyısındaki iki ülkenin adeta bir elmanın iki yarısı gibi olduğunu belirtti. Maalesef Mısır’da olup bitenlerin üzücü olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çok sayıda insan şu anda hapishanelerde olması, orada seçilmiş hükümetlerin maalesef bir darbe ile görevlerinin sona ermesi…Bütün bunlar Mısır gibi dost bir ülkede yaşandı. Ama şüphesiz ki, bunların böyle devam etmemesi gerekir. Hatırlarsınız 20-30 yıl bizim ülkemizde de bu tip şeyler oldu. Ama en kısa süre içerisinde demokrasiye geçmeyi biz becerdik Türkiye olarak. Biz kardeş Mısır’ın gerçek anlamda bir demokrasiye geçmesini arzu ederiz. Bu konuda yardımcı olmak herkesin görevidir. Bu çerçeve içerisinde Mısır’da şu anda siyasi tutukların onların bir an önce bu hallerinin sona ermesi ve bir an önce onların siyasi hayata katılması ve normalleşme sürecinin hızlandırılmasını isteriz. Biz bunu teşvik ediyoruz. Mısır halkı ile Türk halkı daima kardeştir. Bu kardeşliği de güçlü bir şekilde devam edecektir.”

Cumhurbaşkanı seçim sürecine de değinen Gül, “Bunları dün konuştuk. Bunları kendi aramızda tabii ki, istişare edeceğiz. Ve hep birlikte neler yapacağımızı göreceksiniz.” diye konuştu.

MUSUL’DAKİ KONSOLOSLUK GÖREVLİLERİNİN KURTARILMASI İÇİN HERKES TEYAKKUZ HALİNDE

Irak’ın Musul kentindeki Başkonsolosluk görevlilerinin sağ salim Türkiye’ye getirilmesi için herkesin gece gündüz teyakkuz halinde olduğunu belirten Gül, bu konuda her türlü çalışmanın yapıldığını kaydetti. Bundan emin olunması gerektiğini vurgulayan Gül, “Bizim birinci önceliğimiz budur. Bunun bilinmesini isterim. Tabii ki, diğer bir önceliğimiz şu anda iki ateş arasında kalan oradaki Türkmen kardeşlerimizin durumudur. Türkiye daima dışarıdaki soydaşlarımızın geleceğini kendisine dert edinir. Ve daima dışarıdaki soydaşlarımızın güvenliğini, mutluluğunu düşünüyor. Ve bunun için elinden gelen her şeyi yapar. Şüphesiz ki, Irak’taki Türkmenler bu devletin en sadık vatandaşlarıdır. Ama bizim de akrabamız ve soydaşımızdır. İki ateş arasında kalıp zarar görmelerini hiçbir zaman istemeyiz. Ve bunun böyle olmaması için Türkiye olarak tabii ki, elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bunun da bilinmesini istiyorum.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar