Cumhurbaşkanı Gül: İsrail, Gazze’ye hava saldırılarını durdurmalı

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarını durdurması gerektiğini belirterek “Kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir.” dedi. Gül, 2012’de ilan edilen ateşkes koşullarına dönülmesi gerektiğini de vurguladı....

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: İsrail, Gazze’ye hava saldırılarını durdurmalı

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarını durdurması gerektiğini belirterek “Kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir.” dedi. Gül, 2012’de ilan edilen ateşkes koşullarına dönülmesi gerektiğini de vurguladı.

    Abdullah Gül, dünyada son haftalarda tırmanışa geçen şiddet sarmalına dikkat çekerek “Gazze’deki son İsrail hava saldırılarının yarattığı büyük insani acı ve trajedinin de gösterdiği gibi, ne yazık ki son haftalarda dünyada şiddet sarmalı hızlı bir tırmanışa geçmiştir.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanlığın resmi internet sitesinden duyurulan açıklamada Irak'dan Yemen'e, Suriye'den Libya'ya, Filistin'den Afganistan'a, Ukrayna'dan Somali'ye şiddet, terör ve silahlı çatışmalar dünyada barış ve istikrara ciddi bir tehdit teşkil ettiği kaydedildi.

    Şiddet tırmanışının telafi edilemeyecek insani trajedilere yol açmakta olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, çatışmaların birbirini etkileme, başka bölgelere sıçrama ve yayılma riski taşıdığından söz etti. Gül, “Dolayısıyla, bütün tarafları sorumlu davranmaya ve çatışmaları derhal durdurmaya davet ediyorum. Bütün tarafları diplomasiyi, diyalogu ve siyasi mekanizmaları gecikmeden ve samimiyetle harekete geçirmeye çağırıyorum. Aksi takdirde, bu gidişten herkes zarar görecektir. Böyle bir gidişin kazananı olmayacaktır.Olayların sonucu olan insani yaraların sarılmasına derhal eğilinmesine mağdurların ihtiyaçlarının giderilmesine de acil ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı.

    "BEKLENTİMİZ, REHİNELERİMİZİN DERHAL SERBEST BIRAKILMASIDIR2

    Musul Başkonsolosluğu’nun IŞİD tarafından basılarak Irak’ta rehin tutulan Türk vatandaşlarından da söz eden Cumhurbaşkanı Gül, “Alıkonulan rehinelerimizin derhal serbest bırakılması beklentimizdir. Bu çatışmaların mağduru olan bütün halklar bizim tarihi, kültürel ve insani bağlarımız olan halklardır. Bunların arasında ayrıca soydaşımız olan Türkmen asıllı Irak ve Suriye vatandaşları ve Kırım Tatarları da, geniş çatışmalardan en büyük sıkıntıyı çekmektedirler." değerlendirmesinde bulundu.

    "MÜBAREK RAMAZAN AYINA YAKIŞMIYOR"

    Siyasi çekişmelerin kışkırttığı şiddet ve çatışmalara kurban gidenlere Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: "Bu mübarek ramazan ayına yakışmayacak biçimde, siyasi çekişmelerin kışkırttığı şiddet ve çatışmalara kurban giden, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu masum insanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Rehinelerimize ve ailelerine sabır diliyorum."

    "İSRAİL GAZZE’YE HAVA SALDIRILARINI DURDURMALI"

    İsrail’den Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarını durdurması çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Gül, “İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarını durdurmalı, kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir. 2012’de ilan edilen ateşkes koşullarına dönülmeli, Filistin halkının vazgeçilmez haklarını geri verecek şekilde barış müzakerelerinin tekrar başlaması için gayret gösterilmelidir. Gazze’ye insani yardımın acilen ulaşmasına müsaade edilmelidir.” dedi.

    "IRAK’TA YENİ HÜKÜMET EN KISA SÜREDE KURULMALI"

    Irak’ta yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için bütün siyasi aktörlerin fedakârlık yapması gerektiğinin altını çizen Gül, Irak’ta ulusal birliğin sağlanmasına öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti. "Herkesin mezhepçi ve etnik yaklaşımları bırakması gerekir" diyen Abdullah Gül, "Orada da insani sorunlar had safhadadır ve çare beklemektedir. Suriye’de siyasi sürecin tekrar başlaması için gerekli koşullar yaratılmalıdır. Suriyeli mülteciler meselesi de çare bekleyen bir insani trajedi halini almıştır." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar