Cumhurbaşkanı Gül, internet düzenlemesini içeren yasayı onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümetin gündeme taşıdığı internet düzenlemesini içeren ve TİB Başkanına geniş yetkiler veren yasayı onayladı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, internet düzenlemesini içeren yasayı onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümetin gündeme taşıdığı internet düzenlemesini içeren ve TİB Başkanına geniş yetkiler veren yasayı onayladı.

İnternet alanında yeni düzenlemeleri de içeren 6527 sayılı kanun Cumhurbaşkanı Gül tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül’ün onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek internet yasasına göre, yeniden tanımlanan trafik bilgisi, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek.

MEVCUT İNTERNET YASASINA FIKRALAR EKLENDİ

Mevcut 5651 sayılı internet yasasına ‘‘Trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması ve/veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi hâlinde Başkanlık tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve/veya erişim sağlayıcıdan alınarak verilir. Bu maddeye göre soruşturma aşamasında verilen hâkim kararı ile 9 uncu ve 9/A maddesine göre verilen hâkim kararı birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenen sulh ceza mahkemeleri tarafından verilir. Bu maddenin sekizinci fıkrası kapsamında Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar.” fıkraları eklendi.

24 SAAT İÇİNDE SULH CEZA HÂKİMİNİN ONAYINA SUNULACAK

Yeni düzenlemeye göre, TİB Başkanı tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacak. Hâkim, onayına sunulan konuyla ilgili 48 saat içinde karar vermek zorunda. Soruşturma aşamasında verilen hâkim kararı, HSYK tarafından belirlenen sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek. CİHAN

Yorumlar