Cumhurbaşkanı Gül: Herhalde Sayın Başbakan'ın daha istişare yapma ihtiyacı var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi için takvimin işlemeye başladığını ifade ederek, "Neticede adaylar olacaktır. Halk karar verecektir. İlk defa halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilecek. Sayın Başbakan ve ben söz konusu...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Herhalde Sayın Başbakan'ın daha istişare yapma ihtiyacı var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi için takvimin işlemeye başladığını ifade ederek, "Neticede adaylar olacaktır. Halk karar verecektir. İlk defa halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilecek. Sayın Başbakan ve ben söz konusu olduğumda ki başka adaylar da olacaktır. Bu kararı biz hangimizin aday olacağıyla ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik ama herhalde Sayın Başbakan'ın daha istişare yapma ihtiyacı var. Çünkü şu an istişareler yapıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Zonguldak'a geldi. Cumhurbaşkanı şehre gelmeden önce polisler Acılık Deresi'nde güvenlik kontrolü yaptı. İlk olarak Zonguldak Valiliği'ne gelen Cumhurbaşkanı Gül, Vali Ali Kaban tarafından karşılandı. Gül, polis mangasını selamlamasının ardından valilik önünde 'Devletin lideri Zonguldak'a hoşgeldin' ve 'Baba hoşgeldin' tezahüratlarında bulunan kalabalığı selamladı.

ZONGULDAK'TA ALIN TERİ VURGUSU

Burada halka hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, "Zonguldak deyince akla alın teri, emek ve emeğin başkenti gelir. Dün emek bayramını hep beraber kutladık ama emeğin, alın terinin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Sadece toprağın üstünde değil, toprağın altında da terlemenin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Hepimiz kardeşlik, dayanışma ve huzur içinde illerimizi, ilçelerimizi, köylerimizi zenginleştirmek için çalışmalıyız. Enerjimizi birbirimizle uğraşarak değil, memleketin geleceği için hep uğraşmamız gerekir." diye konuştu.

Daha sonra Vali Kaban'ın makamına çıkan Cumhurbaşkanı Gül, "Zonguldak, ülkemizde ayrı bir yere sahip. Yerin altındaki zenginlikleriyle ülkemizde ayrı bir yere sahip. Kömür deyince Zonguldak çevresi akla gelir. Yerin altında alın teri akıtılarak en temiz şekilde, helalinden para kazandıkları yer de burasıdır." diye ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül'e; AK Parti Zonguldak milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar ile CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktük de eşlik etti.

"SAYIN BAŞBAKAN'IN DAHA İSTİŞARE YAPMA İHTİYACI VAR"

Abdullah Gül, gazetecilerin cumhurbaşkanlığı adaylığı ve basın özgürlüğü yönündeki sorularını cevaplandırdı. Gül, adaylık sorusu üzerine şunları söyledi: "Tabi ki takvim işlemeye başladı. Neticede adaylar olacaktır. Halk karar verecektir. İlk defa halk tarafından cumhurbaşkanı seçilecek. Sayın Başbakan ve ben söz konusu olduğumda ki başka adaylar da olacaktır. Bu kararı, biz hangimizin aday olacağıyla ilgili, ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik ama herhalde Sayın Başbakan'ın daha istişare yapma ihtiyacı var. Çünkü şu an istişareler yapıyor. Siz de görüyorsunuz. Bunun ötesinde açıkçası fazla bir şey söylemek istemem. Tekrar ediyorum. Seçimlerin kuralları belli, demokrasinin unsurları ülkemizde geçerli. Takvim bildiğiniz gibi işleyecek ve neticede muhakkak adaylar çıkacaklar ve halk kimi istiyorsa ona karar verecek. Bundan dolayı Türkiye'de herhangi bir siyasi risk ve gerilim beklememek gerekir. Sadece sabırla bu süreçlerin bitmesini takip etmek gerekir."

Gül, basın özgürlüğü konusunda yaptığı açıklamada ise basın hürriyetinin demokrasinin temel göstergelerinden biri olduğuna işaret ederek, "Bu yönde yapılan eleştirileri dikkate almak gerekir. Bunları gidermek için hep gayret göstermek gerekir. Bunu her zaman söylerim. İnsanlar düşüncelerini rahatlıkla belli bir üslup çerçevesi içerisinde ifade edeceklerdir. Bunun bir alanı da tabi ki basın vasıtasıyla yapmaktır." şeklinde konuştu.

"MGK'DA ORDU YAPILANDIRMASINI ELE ALDIK"

Ayrıca, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde savunma reformu konusunda bilgi aldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi: "Bu, aslında bu büyük bir ihtiyaçtı. Soğuk savaş bitiminde, Sovyetler çöktükten sonra bütün dünya ülkeleri savunma reformları yaptılar. Müttefiklerimiz başta olmak üzere ordularını hep yeniden yapılandırdılar. 1960'tan bu yana bunu yapmayan nadir ülkelerden biriyiz. Burada önemli olan şey Türk Silahlı Kuvvetlerimizin etkinliğini ve caydırıcılığını her bakımdan üstün tutmaktır. Şu bir gerçek ki hepimiz Türk milleti olarak TSK'ya gözbebeğimiz gibi bakarız ve onun gücü, önemliliği ve caydırılığıyla her zaman övünürüz. Bu anlamda bir senedir devam eden kurduğum sivil asker bir komite çalışmaları vardı. Onun haricinde MGK'da bilgi verdiler."

Gül, genel seçimler öncesi gündeme gelen 'daraltılmış bölge' konusunun ise TBMM'nin bileceği bir konu olduğunu ifade ederek, önemli olanın halkın temsilinin ve katılımın en iyi şekilde gerçekleşmesi olduğunu kaydetti. Gül, "Bu konuda söylenecek bir şey yok. Çünkü ortada berraklaşmış bir taslak söz konusu değil." diye konuştu. Gül, daha sonra cuma namazı için Merkez Ulu Camii'ne geçti.

CİHAN

Yorumlar