Cumhurbaşkanı Gül: Fransa, Türkiye’nin batıya açılan penceresi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22 yıl aradan sonra Çankaya Köşkü’nde ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı kabulde Fransa’nın her zaman Türkiye’nin batıya açılan penceresi olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Fransa, Türkiye’nin batıya açılan penceresi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22 yıl aradan sonra Çankaya Köşkü’nde ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı kabulde Fransa’nın her zaman Türkiye’nin batıya açılan penceresi olduğunu vurguladı.

Çankaya Köşkü, 22 yıl aradan sonra bir Fransız Cumhurbaşkanı’nı ağırladı. François Mitterand’dan sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, resmi ziyaret için geldiği Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılandı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde başta siyasi ve ekonomik konular olmak üzere, iki ülke arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alındığı kaydedildi. AB dâhil güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinin yapıldığı görüşmelerden sonra protokol anlaşmaları törenine geçildi. Türkiye ve Fransa arasında başta enerji olmak üzere farklı alanlarda işbirliği anlaşmalara imza atıldı.

İmza törenin akabinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ı Türkiye’de görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında ziyaretin tarihi bir değerde olduğunu vurguladı. Gül, "Çok geniş bir şekilde Türkiye-Fransa ilişkilerini gayet samimi bir şekilde gözden geçirdik. Şu bir gerçektir ki Türkiye ile Fransa ilişkisi 500 yıllık bir geçmişe sahiptir, Fransa Türkiye’nin her zaman batıya açılan penceresi olmuştur.’’ sözlerine yer verdi. Suriye konusunun geniş bir şekilde ele alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin Suriye meselesindeki dayanışmanın devam edeceğini belirtti. Doğu Akdeniz’in istikrarı ve güvenliğinin iki ülkeyi ilgilendirdiğini kaydeden Gül, bu konuyu da ele aldıklarını ifade etti. Türkiye ile Fransa arasındaki ticari hacmin 20 Milyar Euro’ya çıkartılması hedefini aldıklarını söyleyen Gül, Türkiye’de Fransızların 7 milyar Dolar yatırımı olduğunu aktardı. Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Fransa ile bu alanda yapacakları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ÇOK SAYIDA TÜRK VE FRANSIZ BAKAN KATILDI

Yedi bakanın yer aldığı Fransa heyetine karşın Türk tarafında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yer aldı.
CİHAN

Yorumlar