Cumhurbaşkanı Gül: Çanakkale Savaşı, tarihte silinmez izler bıraktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Savaşı’nda dünyanın uzak köşelerinden gelen, birbirini hiç tanımayan genç fidanların mücadele ettiği belirterek bu savaşın tarihte silinmez izler bıraktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Çanakkale Savaşı, tarihte silinmez izler bıraktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Savaşı’nda dünyanın uzak köşelerinden gelen, birbirini hiç tanımayan genç fidanların mücadele ettiği belirterek bu savaşın tarihte silinmez izler bıraktığını söyledi. Çanakkale Savaşı’nın milletler arasında kalıcı ve güçlü dostlukların kurulmasına vesile olması nedeniyle, diğer savaşlardan ayrılmakta olduğunu kaydeden Gül, “Farklı milletlere mensup insanların yan yana, koyun koyuna yattığı Çanakkale, bu yönüyle, savaşların acımasız gerçekleri karşısında, barışın anlam ve değerini tüm insanlığa hatırlatan bir ibret abidesidir. Çanakkale Savaşı, tarihte silinmez izler bırakmış, milletimizin kaderini derinden etkilemiştir.” Diye konuştu.

    Abdullah Gül, ‘18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. Yıldönümü’ ile ilgili bir mesaj yayımladı. “Bugün şanlı tarihimize altın harflerle işlenen Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu gurur gününde fedakarlık ve feragat timsali şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.” diyen Gül, “Aziz milletimiz varlığına yönelen tehditler karşısında daima birlik ve beraberlik içinde hareket etmiş, vatanını canı pahasına korumasını bilmiştir. Üzerinde yaşadığımız topraklar, vatan, bayrak ve millet sevgisiyle şehit ve gazi olan isimli-isimsiz tüm kahramanlarımızın bugünkü nesillere armağanı ve ebediyete kadar koruyacağımız yegane varlığımızdır. Onlar, onurlu duruşları ve insanüstü mücadeleleriyle hürriyetimizin ve istiklalimizin ölümsüz sembolleri olmuşlardır. Bu yüksek manevi ruh ve milli şuur, milletimizin ve ordumuzun tarih boyunca güçlü orduları dize getirmesini mümkün kılmıştır.” ifadelerini kullandı.
    
    Milletin, Çanakkale’de 18 Mart 1915 günü, tüm imkansızlıklara rağmen, aynı anlayışla büyük bir destan yazdığını kaydeden Gül mesajında, “‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten; genç-yaşlı, ülkenin her köşesinden gelerek milli ve manevi değerleri için hayatını ortaya koyan kahramanlarımızın kazandığı bu eşsiz zafer sayesinde, tüm dünya milletimizin yeniden dirilişine şahitlik etmiştir. Şüphesiz Çanakkale bir gurur abidesi olduğu kadar bir hüzün abidesidir. Çanakkale’de emsalsiz fedakarlıklarıyla tarihe damgasını vuran aziz şehitlerimiz, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirinde vurguladığı gibi, tarihe sığmayacak kadar büyüktür.” denildi.

    "ÇANAKKALE SAVAŞI MİLLETLER ARASINDA KALICI VE GÜÇLÜ DOSTLUKLAR KURULMASINA VESİLE OLDU"

    Dünyanın uzak köşelerinden gelen, birbirini hiç tanımayan genç fidanların mücadele ettiği Çanakkale Savaşı’nın milletler arasında kalıcı ve güçlü dostlukların kurulmasına vesile olması nedeniyle, diğer savaşlardan ayrılmakta olduğunu hatırlatan Gül, “Farklı milletlere mensup insanların yan yana, koyun koyuna yattığı Çanakkale, bu yönüyle, savaşların acımasız gerçekleri karşısında, barışın anlam ve değerini tüm insanlığa hatırlatan bir ibret abidesidir. Çanakkale Savaşı, tarihte silinmez izler bırakmış, milletimizin kaderini derinden etkilemiştir. Deniz ve kara savaşlarında kazanılan parlak ve gurur verici zaferler, milletimiz için bugünlere uzanan sürecin başlangıcı olmuştur. Çanakkale Savaşı’nın bizim açımızdan en önemli sonuçlarından biri de, Mustafa Kemal Atatürk’ü tarih sahnesine çıkarması olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, askeri dehası ve üstün komutanlık yeteneğiyle, kara savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır.” şeklinde konuştu.

    Çanakkale’nin ardından Atatürk’ün önderliğinde yürütülen istiklal mücadelesinin de, azim, inanç, kararlılık ve kahramanlıkla nihai hedefine ulaştığını hatırlatan Gül mesajında şu ifadelere yer verdi; “Türk milletinin hür ve müstakil yaşama kararlılığının ebedi anıtı dikilmiştir. Bu anlamlı günler, bizlere bugünlere ulaşmak ödenen büyük bedelleri ve ecdadımızın kararlılığını bir kez daha hatırlatmaktadır. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümünde vurgulamak isterim ki; Türk milleti şehitlerimizin ve gazilerimizin değerini daima bilmiştir. Onları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Bizler de, tarihiyle övünen, kahramanlarıyla gurur duyan nesiller olarak, şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkacak, ülkemizi hak ettiği parlak yarınlara mutlaka taşıyacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde, hedeflerimize hep birlikte yürümeye devam edeceğiz. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Tüm vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum.” CİHAN

Yorumlar