Cumhurbaşkanı Gül: Afrika ile yakın ilişkiler içerisindeyiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Afrika’ya yakın ilişkiler içindeyiz. ‘Afrika’ya Açılım Programı’ çerçevesi içerisinde bu konuyu bilinçli bir şekilde yapıyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Afrika ile yakın ilişkiler içerisindeyiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Afrika’ya yakın ilişkiler içindeyiz. ‘Afrika’ya Açılım Programı’ çerçevesi içerisinde bu konuyu bilinçli bir şekilde yapıyoruz. Bu konudaki birinci neden Afrika’nın sorunlarına duyarsız kalmamak. Afrika’nın büyük sorunları vardır. Bunları Afrika’nın kaldıracağını düşünmüyoruz. Onun bir çok resmi veya sivil toplum örgütleri çerçevesi içerisinde onların sorunlarını çözmek için uğraşıyoruz." dedi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou arasında baş başa yapılan görüşmenin ardından düzenlenen törenle bazı anlaşmalar imzalandı. Törene, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Nijerli bakanlar ile diplomatlar katıldı.

    Törenin ardından Gül ve mevkidaşı gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye ve Nijer arasında, ekonomik ve güvenlik konularını kapsayan bazı anlaşmalar imzalandı. İmza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İş adamlarımızın ilgisi var. Onların yatırımları Afrika’ya hem teknoloji, hem eğitim hem de know-how götürüyor. Afrika’da çok sayıda okullar, çok sayılarda sivil toplum örgütlerinin yardımları, bütün bunlar Afrika halklarına Türk halkının katkıları olarak görmek gerekir." şeklinde konuştu.

    "Bu çerçevede bütün dünyaya yıllık 2 milyar dolar yardımımız var. 35 Afrika ülkesinde daimi büyükelçiliğimiz var. Bu yıl sonu itibari ile bu 39 a çıkacak." diyen Abdullah Gül, "Bizim ilişkilerimiz, gayet dürüst samimi karşılıklı kazan-kazan ilişkileri içerisinde. Türkiye Afrika ile stratejik ortaklık kuran ülke. Önümüzdeki yıl bunun zirvesi yapılacak. Afrika birkaç ülke ile ortaklık yapmıştır. Çin-Hindistan-Türkiye’dir.” ifadelerini kullandı.

    Nijer Cumhurbaşkanı'nı ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Gül, 2 ülke arasındaki ilişkilerin 15. yüzyıla kadar dayandığını söyledi. Nijer’in siyasi istikrarına Türkiye’nin önem verdiğini vurgulayan Gül, bu çerçevede Nijer’in güvenliği için bazı anlaşmaların imzalandığını söyledi.

    Heyetler arası toplantıda da, madenler konusunda Türkiye’nin daha faal olması için güçlü birliğinin olacağını dile getiren Gül, Nijer’in alt yapılarını ise Türk şirketlerinin yapmasını arzu ettiğini de sözlerine ekledi.

    “TÜRK YATIRIMCILARI NİJER’E BEKLİYORUZ”

    Issoufou Mahamadou da, Osmanlı döneminde 2 ülke arasındaki ilişkilerin önemli boyutta ilerlediğini anlattı.
Bugün ilişkilerin, zamanla geliştiğini kaydeden Issoufou Mahamadou, şöyle konuştu: “Nijer ile Türkiye arasındaki işbirliği bu gün çoklu boyuta sahiptir. Siyasi boyutta uluslararası durum analizlerini gerçekleştiriyoruz. Güvenlik açısından aynı vizyona sahibiz. Organize suç konusunda aynı görüşe sahibiz. Türkiye son derece dinamik bir ekonomiye sahip. Nijer’in de dinamik bir ekonomisi var. Biz de yüzde 11’lik bir büyümeye sahiptik. Başka bir kalkınmamız da. Alt yapı da gerçekleşiyor. Nijer Uranyum, petrol çıkaran bir ülke. Türk yatırımcıların Nijer’e gelmesini ve bu önemli büyüme oranını paylaşmasını istiyoruz. Bu hukuki garantiler içinde yatırımcılara sunulacak. Anlaşmalar, tarım, güvenlik, sağlık, alt yapı anlamında önemli anlaşmalar var. İletişim alt yapısından söz ettik. 2 ülke arasındaki işbirliği, siyasi ve ekonomik alanda gelişerek devam edecektir.” CİHAN

Yorumlar