Cumhurbaşkanı Gül: Acıları nesilden nesle aktarmak doğru değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözde Ermeni soykırım konusunda acıları nesilden nesle aktarılmasının doğru olmadığını ifade ederek, "Yüzyıl önce yaşanana olaylarda çekilen acılar hepimizin ortak acılarıdır.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Acıları nesilden nesle aktarmak doğru değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözde Ermeni soykırım konusunda acıları nesilden nesle aktarılmasının doğru olmadığını ifade ederek, "Yüzyıl önce yaşanana olaylarda çekilen acılar hepimizin ortak acılarıdır." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Çankaya Köşkü’nde düzenledikleri ortak basın toplantısında sorulara cevap veren Cumhurbaşkanı Gül, sözde Ermeni soykırımına ilişkin bir soru üzerine, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri zaman zaman gölgelediğini ifade etti. Gül, "Yüzyıl önce yaşanana olaylarda çekilen acılar hepimizin ortak acılarıdır. Sadece Ermeni vatandaşların değil, Müslüman Türk vatandaşların da çok büyük acıları olmuştur. O yılların acıları eğer biz nesilden nesle taşıyacak olursak, bu doğru bir hareket değildir. Bunu tarihçelere bırakmak lazım. Travmaları tekrar ortaya getirmek değil, tarihçilerle bu işi çözmek. Biz büyün arşivlerimizi açtık. Bu işin içinden ancak böyle çıkılabilir." şeklinde konuştu.

Fransa ve Cezayir ilişkilerinde de gösterilen yolun bu olduğunu vurgulayan Abdullah Gül, "Bu mesele tek taraflı halledilemez." dedi. Türkiye’de daha önceki yasaların bu konuların rahatça konuşulmasına engel teşkil ettiğini ifade eden Gül, "Ama biz yasalarımızı değiştirdikten sonra bugün, bu konunun lehinde aleyhinde, herkes istediğini söyleyebilir. Türkiye’de yazıp, konuşabilir, iddia edebilirsiniz. Böyle bir ortam Türkiye’de söz konusu iken biz Fransa’nın da lehinde ve aleyhinde konuşulabilmesini ancak normal görürüz. İfade özgürlüğü dediğimiz şeyin de merkezi Avrupa’dır.'' dedi. Bu acıları çocuklardan çocuklara, yeni nesillere taşımak yerine buralardan dostluk çıkartmaya bakmak gerektiğini savunan Gül, örnek olarak Çanakkale Savaşı’nda Yeni Zelanda’dan gelip savaşanlarla Türkiye’nin oradan dostluk çıkartmasını gösterdi.

TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE GEÇİŞTE İSTİHBARAT PAYLAŞIM ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye konusunda sorulan bir soru üzerine Cenevre’de yapılan çalışmanın muhakkak siyasi çözümle neticelenmesi ve yaptırım gücü olan bir geçiş hükümetiyle neticelenmesini arzu ettiklerini kaydetti. Gül, Türkiye üzerinden Suriye’de savaşmak için çok sayıda Avrupalı gençlerin olduğu iddiası üzerine ise Türkiye’de 700 bin Suriyeli mültecinin yaşadığına dikkat çekti. "Bunların bilinmesini arzu etmek isterim. Türkiye’ye turist olarak gelen insanların içerisinde Türkiye üzerinden başka yollarla Suriye’ye geçme potansiyeli olanlar varsa bunların bize bildirilmesi lazım. Türkiye’ye 36 milyon turist geliyor. Biz sınırda herkesi durduramayız ve gelme diyemeyiz." diyerek istihbarat teşkilatları arasında işbirliğinin daha başka bir düzeye taşınması gerektiğini vurguladı.Cumhurbaşkanı, Almanya, Fransa ya da İngiltere’den yasal yollarla çıkıp Türkiye’ye gelenlere ‘neden geldin?’ diyemeyeceklerinin altını çizerek Suriye ile Türkiye’nin 900 kilometrelik bir sınırının olduğunu hatırlattı.

"TÜRKİYE’DEKİ TARTIŞMALAR BAZEN SERT OLABİLİR"

Fransız gazetecinin büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra yaşanan gelişmelere atfen yönelttiği soru üzerine ise Türkiye’de Parlamento’dan çoğunluğu olan güçlü bir hükümetin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün karşılaştığımız çeşitli tartışmalar var. Bunlar sert olabilir bazen. Ama Türkiye’nin siyasi istikrarında veya Türk ekonomisinin herhangi bir şekilde güveninde bunların hiçbir etkisi ve izi yoktur. Bunların bilinmesini isterim." dedi.
CİHAN

Yorumlar