Cumhurbaşkanı Eroğlu: Güçlü Türkiye, müzakere masasında elimizi güçlendir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bazı programlara katılmak üzere Sivas’a geldi. Hava yoluyla İstanbul’dan Sivas’a geçen Eroğlu, Nuri Demirağ Havaalanı'nda törenle karşılandı. Vali Alim Barut, TBMM...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Eroğlu: Güçlü Türkiye, müzakere masasında elimizi güçlendir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bazı programlara katılmak üzere Sivas’a geldi.

Hava yoluyla İstanbul’dan Sivas’a geçen Eroğlu, Nuri Demirağ Havaalanı'nda törenle karşılandı. Vali Alim Barut, TBMM İdare Amiri ve CHP Milletvekili Malik Ecder Özdemir, AK Parti Milletvekili Nursuna Memecan ile protokol üyeleri tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, daha sonra valiliği ziyaret etti. Burada şeref defterini imzalayan Derviş Eroğlu’na Vali Alim Barut tarafından Sivas’ı simgeleyen plaket takdim edildi. Vali Barut’tan Sivas hakkında bilgi alan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye ile aynı coğrafyada, aynı milli davayı güden ve kader birliği yapan iki toplum olduklarını, güçlü Türkiye’nin müzakere masasında ellerini güçlendirdiğine dikkat çekti.

“MÜZAKERELER ÇOK UZADI”

İlk defa Sivas'a geldiğini, Atatürk’ün 4 Eylül 1919’da kongreyi Sivas'ta yaptığını hatırlatan Eroğlu, şöyle devam etti: “Uzun yıllar sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olma noktasına geldik. 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti'nden dışlandıktan sonra Rumlar bizi 11 sene vatansız bir yaşamaya mahkûm etti. 1974 Kıbrıs barış harekâtıyla sınırları belli bir devlete sahibiz şu anda. Tabi müzakereleri bir anlaşma olur düşüncesiyle sürdürüyoruz. Takdir edersiniz ki müzakereler çok uzadı. 1963’ten Cumhuriyetten dışlandıktan sonra Denktaş ve Kleridis görüşmelere başladı ama varılan mutabakat Makarios tarafından reddedildi.1977’de artık taraflar bir araya gelebildi. Onun için tabiî ki vatandaşlar o mücadeleyi örnek alarak halkımızı o yönde teşvik etik. Biraz uzun sürdü ama sabrın sonu selametle noktalandığı için memnunuz.”

“GÜÇLÜ TÜRKİYE ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR”

Eroğlu, “İnşallah Kıbrıs’ta bir anlaşma yapabiliriz anlayışı içinde, 1968’den bugüne 46 yıl hep müzakerelerle geçti. Bizim gençliğimiz hep bu olayların içinde geçti.Ömrümüz hep bu olayların içinde. Dünya gerçekleri belki yavaşa yavaş görür diye düşünüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü uzlaşma istemeyen bir tarafla karşı karşıyayız. Çözüm iradesi karşınızda yoksa bir anlaşmaya varmanız mümkün değil. Biz ve Türkiye anlaşmadan yana olduğumuzu, geçmiş genel sekreterlerin ortaya çıkardığı anlaşma metinlerini kabul ederek dünyaya gösterdik. Rumlar hala hayır diyerek müzakere masasında oturuyorlar. Güçlü Türkiye bizim müzakere masasında elimizi güçlendiriyor. Türkiye ne kadar güçlü olursa, oturur önerilerimizi o şekilde sunarız veya onların önerilerini kendimiz o kadar rahat değerlendirme imkanımız vardır. İnşallah bu Sivas’a geliş gidişten sonra önceki müzakerelerde bir yere varabiliriz. Sivas’a ilk kez geliyorum, gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ediyorum. Buradaki Kıbrıs gazileri ile görüştük, o günleri birlikte yaşadık. Ben de o dönemde doktor olarak seferi hastanedeydim. Dolayısıyla kader birliğimiz de var. Türkiye ile kader birliğimiz var. Çünkü aynı coğrafyada oturuyoruz. Bir milli davayı anavatan Türkiye ile birlikte savunuyoruz.”

CİHAN

Yorumlar