ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi, nesli tükenen ‘lahoz balığı’ yetiştirecek

Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, nesli tükenen ‘lahoz balığını’ Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik fırsatlarını araştırmak amacıyla, kampüs alanında yetiştirme havuzu kurdu. Atılan...

Google Haberlere Abone ol
ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi, nesli tükenen ‘lahoz balığı’ yetiştirecek

Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, nesli tükenen ‘lahoz balığını’ Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik fırsatlarını araştırmak amacıyla, kampüs alanında yetiştirme havuzu kurdu. Atılan bu adım ile nesli tükenen ve ekonomik değeri yüksek olan bu türün yaşatılması için bilimsel çalışmalar yapılacak.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge Projeleri kapsamında “Doğu Akdeniz Koşullarında Lahoz (Epinephelus aeneus)’un Larval Yetiştiricilik Olanaklarının Araştırılması” başlıklı projesiyle bu girişim başlatıldı. Böylece nesli tükenmekte olan ve kırmızı listede yer alan kaya balıklarına alternatif bir tür oluşturmak ve bu türün nesilini devam ettirilmesini sağlamayı amaçlandı. Yapılan bilimsel faaliyetlerle ile uzun yıllardır ticari boyutta çipura ve levrek yetiştiriciliğiyle sınırlı kalınan Akdeniz ülkelerindeki balık türlerine yeni bir tür kazandırılması planlanıyor. Proje ile kaya balıklarının larva ve yavru dönemlerindeki yetiştiricilik koşullarıyla, anaçların olgunlaştırılması ve yumurtalamaları hedefleniyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, Akdeniz’e kıyı veren ülkelerde kaya balıklarının yetiştiriciliğe alınabilmesinin öncelikli alternatif tür seçimi araştırmalarının başında geldiğini söyledi. Eroldoğan, “Bu sebeple son yıllardaki çalışmalarımızı bakanlık aracılığı ile bu yönde devam ettirmekteyiz. Bu projeyle hâlihazırda pazar talebi var olan avcılıkla elde edilen ticari değeri yüksek türlere öncelik verilmesi gerekliliğini vurgulayacağız.” dedi.

"LAHOZ ÜRETİMİ İSTİHDAM OLUŞTURACAK"

Proje kapsamında ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bir de balık ytiştirme havuzu kurulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eroldoğan "Projeyle, yüksek pazar talebi nedeniyle sularımızda gün geçtikçe azalan lahozun yetiştiricilik koşullarının belirlenmesi, ülkemiz su ürünleri yetiştiricilik sektörü açısından özgün bir değer taşımaktadır. Alternatif bir tür olarak lahoz üretimi, yetiştiricilik sektöründe iş hacmi ve istihdam oluşturmasıyla ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca proje ile, gelecekte azalmakta olan doğal stokların yapay üretim ile yenilenmesi çalışmalarına zemin hazırlanacaktır. Bu sayede dalış turizmi ve sportif avcılık ve ticari avcılıktan elde edilecek gelirler bir katma değer olarak geri dönecektir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar