ÇÜ öğrencilerinden sesli kitap projesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğrencileri, görme engellilerin yararlanması için ‘sesli kitap’ oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
ÇÜ öğrencilerinden sesli kitap projesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğrencileri, görme engellilerin yararlanması için ‘sesli kitap’ oluşturdu. ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamınsa öğrencilerin seslendirdiği, Rektörlük Haber Merkezi tarafından da kaydı tamamlanan sesli kitaplar, Adana Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (Gör-Bir) başta olmak üzere çeşitli ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına gönderildi.

Bir kitabın okunurken kaydının alınmasıyla oluşturulan sesli kitaplar daha çok görme engellilere yönelik. Bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesine imza atan Çukurova Üniversiteli öğrenciler bu kez de görme engelliler için ‘sesli kitap’ projesinde işbirliği yaptı.

ÖĞRENCİLER GÖRME ENGELLİLER İÇİN KİTAP VE ŞİİR OKUDU

ÇÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, Yrd. Doç. Dr. Ömer Tuğrul Kara’nın sorumluluğundaki ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamında örnek bir proje gerçekleştirdi. Projenin fikir sahibi Elif Önal ile Sibel Ayvaz, Seren Avcı, Tolga Atmış, Ali Can Özkan, Songül Sevsin, Alev Zülfikâroğlu, Murat İldeniz, Murat Çelik, Mehmet Atmaca, Yakup Uçar, Mehmet Baysungur ve Seda Sel adlı öğrenciler; şiir, roman ve öykü yazarı Rıfat Ilgaz’ın “Nerde O Eski Usturalar” adlı kitabındaki öyküleri seslendirdi.

Ayrıca, Orhan Veli Kanık, Aziz Nesin, Turgut Uyar, Nazım Hikmet Ran, Ahmed Arif gibi edebiyat dünyasının ünlü şairlerinin şiirleri öğrencilerin sesiyle yeniden hayat buldu. ÇÜ Rektörlük Haber Merkezi tarafından kaydı tamamlanan proje kapsamında seslendirilen eserler başta Adana Gör-Bir Derneği olmak üzere çeşitli ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına gönderilerek, hem görme engellilerin hem de ilk ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin yararlanabilmesine olanak sağlandı.

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında geliştirdikleri ‘Sesli Kitap Projesi’nin bir sosyal sorumluluk projesine dönüşmesinden mutluluk duyduklarını belirten öğrenciler, sesli kitapların daha çok görme engelliler tarafından tercih edilse de diğer kitapseverlerin de bu kitaplardan yararlanabileceğini aktardı. Öğrencilerin şimdiki hedefi ise Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi’nde ‘sesli kitap odası’ oluşturmak.
CİHAN

Yorumlar