Çorum'daki medfun sahabeler Ramazan ayı dışında yalnız kalıyor

Hz. Peygamber'in (sav) emri ile İslam'ı anlatmak için dünyanın 4 bir tarafına giden sahabelerin türbeleri, Türkiye'nin birçok yerinde Ramazan ayında ziyaretçilerin akınına uğruyor. İslam'ı dünyaya anlatmak adına yollara düşen hicret kahramanlarının...

Google Haberlere Abone ol
Çorum'daki medfun sahabeler Ramazan ayı dışında yalnız kalıyor

Hz. Peygamber'in (sav) emri ile İslam'ı anlatmak için dünyanın 4 bir tarafına giden sahabelerin türbeleri, Türkiye'nin birçok yerinde Ramazan ayında ziyaretçilerin akınına uğruyor. İslam'ı dünyaya anlatmak adına yollara düşen hicret kahramanlarının çileli hayatları, aradan yüzyıllar geçmesine rağmen hala dillere destan.

Çorum'da sahabe kabirlerinin bulunduğu Hıdırlık Camii, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor. Şehir merkezinde bulunan Hıdırlık Camii avlusunda hadis ravilerinden Hz. Suheyb-i Rumi, Hz. Ubeyd-İ Gazi, Amr bin Ma'di Kereb gibi sahabe-i kiramdan zatların kabirleri bulunuyor. Hıdırlık'ta 40 yıldır gönüllü türbedarlık yapan Yılmaz Açık, Hıdırlık'ın Çorum'un manevi mekanlarından birisi olduğunu ancak dışarıdan tanınmadığına dikkat çekti.

Anadolu'nun bir çok şehri, İslam'ı anlatmak için hicret eden ve gittiği yerlerde vefat eden sahabelerle dolu. O şehirlerden birisi de Çorum. Şehir dışından Çorum'un manevi önderleri denilince ilk akla gelen İskilipli Atıf Hoca'nın oluyor. Oysa Hıdırlık Cami'inde bulunan sahabe mezarları kentin manevi yerleri olma özelliğini taşıyor. Ancak tanıtım eksikliği ve kente gelen ziyaretçiler için tabela olmaması bu manevi mekanları yalnızlaştırıyor.

Çorum'da medfun bulunan sahabelerden olan Hz. Suheyb-i Rumi, 70 yaşında olmasına rağmen Peygamber Efendimizin (sas) 'İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur' övgüsüne mazhar olabilmek için at sırtında yola çıkmış. Eshab-ı kiramdan olan ve aynı zamanda hadis ravilerinden olan Suheyb-i Rumi'nin, Çorum'da vefat ettiği belirtiliyor. Yine bir başka sahabe olan Hz. Ubeyd-İ Gazi hicretin 40. senelerinde Medine-i Münevvere'den İstanbul'un fethi için Müslüman ordulara bağlı olarak Çorum'dan geçerken burada meydana gelen bir harpte şehit olduğu rivayet ediliyor. Bir diğer Sahabe-i Kiram ise Kereb-i Gazi (r.a) olarak bilinen Amr Bin Ma'di Kereb dir. Hz. Ömer döneminde Arapların meşhur iki pehlivanı olduğu bunlar birinin de Taha biri ise Amr B. Ma'di Kereb olduğu ifade ediliyor. Kereb-i Gazi sadece pehlivan değil aynı zaman da hatip ve şair olduğu Hz. Ömer askeri konularda silahlar hakkında onun görüş aldığı belirtiliyor.

    "MİSAFİR SAHABELERİ ÇORUMLUDAN BAŞKASI BİLMİYOR"

    Hıdırlık'ta 40 yıldır bulunan sahabe türbeleri ve önemli zatların mezarlarını gönüllü olarak bakım ve korumalığını yapan Yılmaz Açık, Suheyb-i Rumi Hazretleri'nin caminin yanındaki türbede yattığını söyledi. Peygamber Efendimizin arkadaşlarından olduğunu söyleyen Açık, ''Rivayete göre Peygamber Efendimizin hicretinde malını mülkünü bırakarak Mekke'yi terk ederek Medine'ye gitmiştir. Peygamber Efendimizin zamanında yakın arkadaşı olduğu için namaz kıldırmış. Burası aslında Çorum'un manevi değeri büyük yeri diyebiliriz. Ama tanıtım yapılmadığından mıdır yeteri kadar rağbette görmüyor.'' dedi.

    Hıdırlık'ta sadece sahabe türbeleri bulunmuyor birçok tarikat ehlinin de türbeleri yine bu bölgede yapılan mezarlıkta bulunuyor. CİHAN

Yorumlar