Çorumda çiftçiler kuruyan buğday tarlalarını sürüp patates, domates ekiyor

Kış mevsiminde havaların kurak geçmesi sebebiyle susuz kalan tarım arazilerinde kuraklığın sonuçları kendini göstermeye başladı. Arpa ekimi yapılan araziler tamamen kururken, buğday ekilen arazilerde yağmursuzluk nedeniyle kurumalar yaşanıyor....

Google Haberlere Abone ol
Çorumda çiftçiler kuruyan buğday tarlalarını sürüp patates, domates ekiyor

Kış mevsiminde havaların kurak geçmesi sebebiyle susuz kalan tarım arazilerinde kuraklığın sonuçları kendini göstermeye başladı.

Arpa ekimi yapılan araziler tamamen kururken, buğday ekilen arazilerde yağmursuzluk nedeniyle kurumalar yaşanıyor. Nisan ayında mevsimler de ekinlerin yeşil olması ve boy atması gerekirken tarlalar da yeşil alan yerine kurumuş buğdaylar görülüyor.

Kuraklığın yoğun yaşandığı illerden birisi olan Çorum'da da hemen hemen her hafta köylerde çiftçiler yağmur duasına çıkıyor. Çiftçiler, 15 güne kadar yağmur yağmaması durumunda buğdayların da tamamen kuruyacağını ifade ediyor. Köylüler kuruyan arpa ve buğday tarlalarını sürerek, patates, domates, şeker pancarı gibi ürünler ekmeye başladı.

ÇİFTÇİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, çiftçinin işinin bu yıl çok zor olacağını ifade ediyor. Yağmur yağmaması durumunda kıtlık yaşanma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Sayan, ''Çiftçi o kadar zor durumda ki ekilmiş arpa ve buğdaylar kurumaya başladı. Arpaların kuruduğu gibi yedek ürün olarak, şeker pancarı, ayçiçeği, patates daha bitmeden toprak kuru sulama ile yağmurlama ile bitirmeye uğraşıyor vatandaşlar. Yağmurlama ile yeterli bitim de olmuyor.'' diyor.

SERTİFİKALI ÜRÜNLER DE YETİŞMİYOR

İkinci mahsul olarak domates, patates gibi ürünlerin ekildiğini söyleyen Mehmet Sayan, ekilen sertifikalı ürünlerin bile bozulduğunu dile getirdi. Yaşanan kuraklık sebebiyle yer altı sularının da azaldığını söyleyen Sayan, ''Bu yüzden çiftçiler çok zor durumda. Buğdaylar kuruyor, yağmur yağmadığı için, arpa ekilen arazilerin bir kısmını bozduk. Alternatif ürünler ekiliyor ama onun için de su gerekiyor. Yağmur olmadığı içinde onlarında olması çok zorlaşıyor. Tarım Bakanı, bu kuraklık için bilemiyorum ne yaparlar lakin durumlar pek iç açıcı değil.” şeklinde konuştu.

HER HAFTA YAĞMUR DUASINA ÇIKILIYOR

''Her cumartesi, pazar her köyde yağmur duasına çıkılıyor.'' diyen Sayan, olası bir kıtlığa herkesin hazır olmasını, çiftçilerin bu süreçte borçtan uzak durması gerektiğini kaydetti. Sayan ayrıca, hayvanların otladığı alanlarında kuruduğunu dile getirerek, şunları söylüyor: ''Hayvanlar ya içeride duracak yem vereceksiniz. Ya da yaylalara çıkartacaksınız. Yaylaya çıkamayan çiftçiler ceplerinden ekstra para harcayarak, yem alıyorlar. Bu mevsimde hayvanlar yem yerse kış aylarında vatandaşlar nasıl yapacaklar bilmiyorum.” CİHAN

Yorumlar