Çorum'da 32 bin Osmanlıca evrak dijital ortama aktarıldı

Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen ve üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçen mübadele dönemiyle ilgili Çorum'da tutulan ve İl Özel İdaresi'nin arşivinde bulunan Osmanlıca evraklar dijital ortama aktarıldı. Çorum İl Özel İdaresi'nin...

Google Haberlere Abone ol
Çorum'da 32 bin Osmanlıca evrak dijital ortama aktarıldı

Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen ve üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçen mübadele dönemiyle ilgili Çorum'da tutulan ve İl Özel İdaresi'nin arşivinde bulunan Osmanlıca evraklar dijital ortama aktarıldı.

Çorum İl Özel İdaresi'nin arşivinde bulunan 1943 yılına kadar ki toplam 32 bin evrak dijital ortama aktarılarak arşiv yeniden düzenlenirken, Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen ve üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçen mübadele dönemine ait arşivde yer alan Osmanlı Türkçesi ile tutulan evraklar da araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Özel İdare'den yapılan açıklamaya göre, arşivleme çalışmalarının ocak ayında başlatıldığı belirtildi. Arşivdeki çalışmalar başlatılmadan önce bir ekip oluşturulduğu dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi ''Oluşan kanaat ve düşünceler doğrultusunda, söz konusu malzemelerin muhafazası, muhteviyatı, kimliklendirilmesi ve dijital ortama aktarılması konuları gündeme alındı.'' denildi

ÇORUMDAKİ MÜBADELE KAYITLARI DİJİTAL ORTAMDA

Harf İnkılabından sonra Latin Alfabesi kullanılarak yazılan evrakların yer aldığını ifade eden Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan, arşivin konuyla ilgili araştırma yapmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların kolayca yararlanabileceği şekilde düzenlendiğini dile getirdi.

Osmanlı Türkçesiyle yazılmış evraklarla ilgili olarak da Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Arşiv Uzmanı ve Türk Arşivciler Derneği Kurucu Başkanı Hacı Haldun Şahin ile tarih öğretmeni Mahmut Şener'den danışmanlık aldıklarını aktaran Arslan, danışmanlık hizmeti aldıkları uzmanların Çorumlu olmalarının da çalışmaya ayrı bir değer kattığını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar