Çöpler köyündeki altın madeninde yılda 6,5 Ton altın üretiliyor

Türkiye’nin ikinci büyük altın madeninin olduğu Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyündeki altın madeninden yılda 6,5 ton altın üretimi yapılıyor. Türkiye'de üretiminin yaklaşık yüzde 20'lik kısmını karşılayan ve ekonomiye 750...

Google Haberlere Abone ol
Çöpler köyündeki altın madeninde yılda 6,5 Ton altın üretiliyor

Türkiye’nin ikinci büyük altın madeninin olduğu Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyündeki altın madeninden yılda 6,5 ton altın üretimi yapılıyor. Türkiye'de üretiminin yaklaşık yüzde 20'lik kısmını karşılayan ve ekonomiye 750 milyon dolar katkı sağlayan sahada, binden fazla işçi çalışıyor.

Erzincan’a 110 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 200 nüfuslu İliç ilçesinde 1999 yılından 2007 yılına kadar yapılan çalışmalar sonrasında Anagold Madencilik tarafından yatırım kararı alındı. Alınan karar ile 2008 yılında ÇED, GSM ve Orman izinlerinin alınması ile birlikte faaliyete başlayan işletmede 22 Aralık 2010 günü ilk altın dökümü gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonrasında şimdiye kadar 21 ton altın üretimi yapılan maden de 30 tonun üzerinde altın üretimi yapılması hedefleniyor.

Anagold Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Melik Zafer Yıldız, ''Şuan da bulunduğumuz saha çöpler maden sahası. Anagold Madencilik A.Ş.’nin işletmekte olduğu bir saha. Bu sahamızda 2010 Aralık ayından beri işletme faaliyetleri devam ediyor. Özellikle bu yıl iş günü kayıpsız geçen bir yıllık bir başarımız söz konusu. Bu dünya madenciliği içinde çok yüksek bir oran. Kazasız bir yılı atlattık. Bu sahada Türkiye de baktığımızda Türkiye’nin 33 tonluk bir altın üretimi söz konusu. Yıllık tüketimi ise altın da 170 ton. Türkiye aslında altına bağımlı ve dışarıdan ithal eden bir ülkedir. Bulunmuş olduğumuz saha ithalatı azaltıcı bir etkiye de sahip. Biz yıllık ortalama 6.2 ila 6.5 ton arasında üretim yapıyoruz. Bu da Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Çöpler maden, Avrupa’nın sayılı altın madeni sahalarından biridir. Çalışmalarımızı yürütürken mümkün olduğu kadar yerel istihdama da önem veriyoruz. Mevcut müteahhitlerimizle birlikte binin üzerinde çalışan var. Bu çalışanlarımızın özellikle mavi yakalı dediğimiz kısmın yüzde 90'ı yöresel istihdam ile sağlanmış. Aynı şekilde beyaz yakalı olarak tanımlanan iş gücünün de mümkün olduğu kadar yerelden olması için gayret içindeyiz. Bu kapsam ad bizim kapasite geliştirici faaliyetlerimiz devam ediyor. Erzincan Üniversitesi ile yapmış olduğumuz protokol ile Erzincan Üniversitesi Maden bölümüne burs veriyoruz. Yine Milli Eğitim Müdürlüğü ve Erzincan Valiliği ile birlikte 16 derslikli bir okul yaptırıyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu da tamamlamayı düşünüyoruz. Bu okulun 20 tanede lojmanı olacak. Sosyal yönden çalışmalarımız devam ediyor. Hem yöresel istihdam olsun, hem yöresel satın alma hizmetleri olsun ülkemize ciddi katkılar sunuyoruz. İlk arama faaliyetlerimizden günümüze Türkiye ekonomisine Çöpler Altın Madeninin makro düzeyde yapmış olduğu katkı 750 milyon dolar civarındadır. İşletmeye alındığı 2010 yılından itibaren bu katkıya baktığımızda 540 milyon dolarlık bir ekonomik değer yaratılmıştır. Bunun 128 milyon doları doğrudan devletimize vergi olarak ödenmiştir. Bu verginin içerisinde yaklaşık 30 milyon dolarda devlet hakkı vardır. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında maden şirketinin şimdiye kadar 2.9 milyon dolar alt yapı yatırımı yaptı ve 1.3 milyon dolarda desteğimiz oldu. Bundan sonraki dönemde de hem istihdam, hem yerel satın alma, hem bölgesel satın alma anlamında ve istihdam anlamında aynı politikalar çerçevesinde katkımız devam edecektir." dedi.

Yapılan üretim hakkında bilgiler veren Anagold Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Melik Zafer Yıldız, ''Bugüne kadar bizim toplan üretimimiz 21,5 ton civarındadır. Hedeflenen 30 tonun üzerinde üretim. Madencilikte şöyle bir şey var. Hedefinizi koyarsınız ama yaptığınız çalışmalar ile bu hedefinizi geliştirme şansınız olur. Bizde bölgemizde arama çalışmalarına devam ediyoruz. Buralardan gelecek olumlu sonuçlar olursa eğer bu oranlar biraz daha yukarı çekilecektir. Kapasite artırımı içinde olumlu çalışmalarımız mevcut. Bulunduğumuz saha içerisinde iki tip cevherleşme söz konusu. Birinci tip oksitleşme üzerine gördüğünüz tesis kurulmuştur. Ama aynı maden sahası içerisinde sülfit bazlı bir cevherleşmede söz konusu bu sülfit bazlı cevherinde değerlendirilmesi için çalışmalar firmamız tarafından değerlendirilmektedir. 2015 yılında bu çalışmaların bir neticeye varmasını umut ediyoruz.'' diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar