ÇOMÜ Rektörü Laçiner: Binalarımızda sorun yok

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, birkaç gün önceki depremde okul binalarında sadece sıva çatlakları meydana geldiğini, başka herhangi bir sıkıntı olmadığını bildirdi.Cumartesi günü Gökçeada...

Google Haberlere Abone ol
ÇOMÜ Rektörü Laçiner: Binalarımızda sorun yok

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, birkaç gün önceki depremde okul binalarında sadece sıva çatlakları meydana geldiğini, başka herhangi bir sıkıntı olmadığını bildirdi.

Cumartesi günü Gökçeada açıklarında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından ÇOMÜ yönetimi, binalarında inceleme başlattı. Rektör Laçiner, öğrencileri rahatlatan bir açıklama yaptı. Binalarda sadece sıva çatlakları ve dökülmeler meydana geldiğini belirterek, "Depremin olduğu ilk anlardan itibaren görevlilerimiz binalarımızı gezdiler, gerekli incelemeleri yaptılar. İlçelere kadar yerinde incelemeler yapıldı. Daha ilk dakikalarda sosyal medyadan bu bilgileri paylaştık. Daha sonra da okul idarelerimize bilgi verildi. Şu ana kadarki incelemelerimiz sonucunda depremde bazı binalarda sıva çatlaklarının oluştuğu, belli yerlerde dökülmelerin meydana geldiği görülmektedir ancak inceleme heyeti, binalarımızda herhangi bir kolon ve taşıyıcı hasarıyla karşılaşmamıştır. Uzmanların verdiği bilgilere göre deprem nedeniyle binalarımızda ciddi, belirgin bir hasar meydana gelmiş değildir. Buna Eğitim Fakültesi binaları da dahildir." dedi.

Prof. Dr. Laçiner, yeni yapılan binalarda ise çatlak dahi oluşmadığını vurgulayarak, "Elbette eski binalarımıza kefil olacak halimiz yok. Çanakkale deprem bölgesi ve risk her zaman var. Deprem Çanakkale’nin ortak sorunu, çünkü bina stoklarının önemli bir kısmı 1999 öncesi, eski mevzuata göre yapılmış binalar. Bu depremde bina açısından özellikle Eğitim Fakültesi binalarından çok şikâyet gelmiştir. Oluşan sıva çatlakları ve dökülmeleri, bazı öğrencilerimizi ve bazı öğretim elemanlarımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Yerinde yapılan çeşitli incelemeler sonucunda uzmanlar, kolonlarda herhangi bir soruna rastlamamıştır. En riskli kolonların dahi hiçbir sorun yaşamadığı uzmanlarca tespit belirtilmiştir. Öğrencilerimizin ‘kolon kırılması/çatlağı’ olarak bizlere ihbar ettiği C bloktaki bir hasarın ise kolon üzerinde daha sonradan açılan bir kanalın üzerindeki sıvaların dökülmesi olduğu, kolonda herhangi bir hasar veya hareketlenme olmadığı belirtilmiştir. Diğer noktalardaki çatlak ve dökülmelerin de tuğla duvarların sıvalarının dökülmesi olduğu bizlere iletilmiştir. En büyük çatlak ve dökülmenin ise binaların birleşim yerlerinde, delitasyonlarda olduğu, bunun sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu söylenmiştir. Bunlar uzmanların görüşleridir. Ayrıca eski rektörlük binasının bacalarının kullanılmama ve eskimeye bağlı olarak deforme olduğu, bu nedenle cumartesi günkü depremde bir bacanın bir kısmının bahçeye düştüğü görülmüştür." diye konuştu.

Söz konusu sonuçların şu ana kadarki bilgileri olduğunu, yeni bilgiler gelirse onları da aktaracaklarını belirterek, "Tüm öğrencilerimize ve personelimize çağrıda bulunuyoruz. Eğer bizim göremediğimiz, dikkatlerden kaçan, deprem nedeniyle oluşmuş bir hasar, bir yer olduğunu düşünüyorsanız lütfen rektörlüğümüze, genel sekreterliğimize, Yapı İşleri Daire Başkanlığı’na ihbarlarınızı iletin. Yerinde incelemelerle sizlere gerekli bilgiler verilecektir. Şu ana kadar e-posta, Facebook ve Twitter gibi araçlarla bizlere iletilen tüm fotoğraflar yerinde incelenmiş ve inşaat mühendisleri ve diğer uzmanla,r hiçbirinde deprem kaynaklı ciddi bir değişime rastlamamışlardır.” dedi. CİHAN

Yorumlar