Çocuklarını aşı yaptırmayan ailelere fırsat

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, bu hafta 5 yaşın altındaki çocukların aşılamalarının ücretsiz yapılacağını kaydederek, bunun aileler için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarını aşı yaptırmayan ailelere fırsat

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, bu hafta 5 yaşın altındaki çocukların aşılamalarının ücretsiz yapılacağını kaydederek, bunun aileler için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Hıdır, yaz mevsiminin gelmesiyle genellikle piknik yerlerinde görülen kene ısırmalarına karşı da uyarılarda bulundu.

Dokuzuncusu 22-26 Nisan 2014 arasında kutlanacak Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla İl Halk Sağlığı Müdürü Hıdır, İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nde bir basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı konuşmada, aşının hastalıkları önlemedeki rolüne değinerek, dünyada her yıl 5 yaşın altında 2,5 milyon çocuğun difteri, boğmaca, hepatit B, kızamık gibi bulaşıcı hastalıklardan yaşamını, bunların tamamının ise aşıyla önlenebilir hastalıklar olduğunu vurguladı. Hıdır, “Ulusal aşı takvimine göre ülkemizde her yeni doğana, 2 yaşına gelinceye kadar toplam 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır.” dedi. Bu hafta içerisinde 5 yaşın altında çocuğu olan aileleri bilgilendirecek faaliyetler düzenleyeceklerini, gezici ekiplerle saha tarama çalışmaları yapacaklarını ve 5 yaşın altındaki eksik aşılı çocukların aşılarını ücretsiz tamamlayacaklarını ifade etti.

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakalarının da görülmeye başladığına dikkat çeken Mehmet Nil Hıdır, şunları söyledi: "Pikniklerde ya da kırsal kesimlerde üzerine kene yapışan hastalarımız, kesinlikle keneleri kendi imkanlarıyla çıkarmasın. En yakın sağlık kuruluşunda hekim tarafından, iğnesi içeride kalmayacak şekilde çıkarılmalı. İğne içeride kaldığı takdirde kenelerin insanlara aktardığı virüs, yüksek ateş şeklinde kendini gösteriyor. Vücuda yapışan kenelerin üzerine sigara basmanın, kolonya veya benzin dökmenin, diş macunu sürmenin hiçbir faydası olmaz. Özellikle hayvancılık yapan çiftçiler, hayvanlarının üzerindeki keneyi çıplak elle koparıp patlatmamalıdır. Piknik ve gezi amacıyla ormanlık ya da çalılık alanlara gidenler, eve döndüklerinde giysilerini ve tüm vücutlarını kontrol etmelidir. Açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolonun paçasının çorap içine sokulması ve lastik çizme giyinilmesi, alınacak önlemler arasında.” CİHAN

Yorumlar