Çocukların gelişiminde protein ve kalsiyum önemli!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dicle İnanç, çocuklarda protein ve kalsiyum eksikliğinin sık tekrarlayan ishallerden zeka gelişimine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabildiğini söyledi. İnanç, ileriki dönemlerde de yaşam kalitesini ve sağlığını...

Google Haberlere Abone ol
Çocukların gelişiminde protein ve kalsiyum önemli!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dicle İnanç, çocuklarda protein ve kalsiyum eksikliğinin sık tekrarlayan ishallerden zeka gelişimine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabildiğini söyledi. İnanç, ileriki dönemlerde de yaşam kalitesini ve sağlığını bozabilecek bu eksikliklere karşı erken yaşlarda önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Dicle İnanç, kemik yapısı için en önemli mineral olan kalsiyumun, çocuk gelişiminin temel yapı taşlarından biri olduğunu belirtti. İlk yıllarda anne sütüyle alınan kalsiyumun çocuklarda kemik gelişimini sağladığını ifade eden İnanç, “İleriki yaşlarda risk oluşturabilecek osteoporoz yani kemik erimesinden korumaktadır. Ergenlik öncesi dönemde çocukların kalsiyum gereksinimlerinin günde 800 mg olduğu düşünülmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için çocuklara erken dönemde en önemli kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin olduğu beslenme alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli.” diye konuştu.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN ÇOCUK YAŞTA DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART

Çocukluk dönemindeki kemik sağlığının korunması için başta bebeklik dönemi olmak üzere yaşam boyu D vitamini alınması gerektiğini vurgulayan Dr. İnanç, şöyle devam etti: “Gebelerin D vitamini depolarının yeterli olması, özellikle 9 – 18 yaş gurubunda, hem kalsiyum alımının günde 150 gram düzeyinde olması hem de düzenli fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Bu amaçla okul programlarında kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri ile beslenmenin vurgulanması ve spor derslerinde atlama, sıçrama, koşma, jimnastik hareketleri gibi aktivitelere daha fazla yer verilmesi gereklidir.”

Çocukların büyümesinde proteinin çok önemli bir rolü bulunduğunu belirten İnanç, dengeli bir beslenmede, enerjinin yaklaşık yüzde 15’inin protein kaynaklı olması gerektiğini söyledi. Çocuklarda protein gereksiniminin erişkinlerdeki gibi olmadığını kaydeden inanç, “Sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil, vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Proteinler, hücre büyümesi ve gelişmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, metabolizmanın çalışmasında, kas, kemik ve kan hücrelerinin oluşmasında da büyük öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

ÇOCUĞUNUZUN SIK SIK HASTALANMAMASI İÇİN KALİTELİ PROTEİN ALIMINA ÖZEN GÖSTERİN

Protein yetersizliğinin en çok 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü anlatan Çocuk Sağlığı Uzamanı İnanç, “Bu durumda büyüme durur, vücut ağırlığı azalmaya başlar. Vücudun direnci azaldığından hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Hastalıklar uzun sürer ve ağır seyreder. Protein yetersizliği yalnızca alınan proteinin miktarıyla değil, kalitesiyle de ilgilidir. Yetişkinler düşük kaliteli bitkisel proteinle ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Fakat çocuklar için mutlaka iyi kaliteli hayvansal protein gereklidir. 5 yaşına kadar beyin gelişiminin yüzde 90’ı tamamlandığı için bu dönemdeki enerji ve protein yetersizliği zekâ gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Protein, kan hücreleri ve hemoglobin yapımı için gerekli olduğundan, protein yetersizliği kansızlığa da yol açabilir.” dedi.

ÇOCUKLARIN GÜNLÜK ALMASI GEREKEN PROTEİNİ KARŞILAYAN BESİN MİKTARI

Dr. İnanç, çocukların günlük protein ihtiyacını karşılamak için gerekli olan besinleri şöyle sıraladı:

"1-3 yaş: 15-18 gr. protein ihtiyacı; 1 bardak süt veya yoğurt +1 kibrit kutusu kadar peynir +2 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.

4-6 yaş: 20-25 gr. protein ihtiyacı; 1 bardak süt veya yoğurt +1 kibrit kutusu kadar peynir +3 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.

7-9 yaş: 26-38 gr. protein ihtiyacı; 2 bardak süt veya yoğurt +2 kibrit kutusu kadar peynir +3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.

10-13 yaş kız çocuk: 39-45 gr. protein ihtiyacı; 2,5 bardak süt veya yoğurt +2 kibrit kutusu kadar peynir +3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.

10-13 yaş erkek çocuk: 39-60 gr. protein ihtiyacı, 3 bardak süt veya yoğurt +2 kibrit kutusu kadar peynir +3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir."

CİHAN

Yorumlar