Çocukları güneşin zararlı etkilerinden koruyun

Güneşin zararlı etkilerinin çocukların sağlığını olumsuz etkilediği bildirildi. Uz. Dr. Özlen Kaya, çocukların başta güneş olmak üzere dış etkenlerden zarar görmemeleri için de bir takım önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.Memorial...

Google Haberlere Abone ol
Çocukları güneşin zararlı etkilerinden koruyun

Güneşin zararlı etkilerinin çocukların sağlığını olumsuz etkilediği bildirildi. Uz. Dr. Özlen Kaya, çocukların başta güneş olmak üzere dış etkenlerden zarar görmemeleri için de bir takım önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlen Kaya, güneşin çocuklar üzerindeki zararlı etkileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Yaz aylarında çocuklara pamuklu, ince elbiselerin giydirilmesi gerektiğini hatırlatan Kaya, “Terleme ihtimalleri yüksek olduğu için sık sık üst değişimi yapılmalıdır. Gün içinde ısı değişimlerinden etkilenmemesi için ince pamuklu kumaşlardan kat kat giydirilip, gün içinde hava ısındıkça katlar eksiltilmelidir. Bir yaş altındaki bebekler, özellikle baş bölgesinden çok terleyebilir. Bunun için üşür korkusuyla kalın şapkalar kullanılmamalıdır. Sadece rüzgarı engelleyen pamuklu şapkalar tercih edilmelidir. Bebek giysilerinde sentetik, terleten kumaşlar tercih edilmemelidir.” dedi.

'ÇOCUKLARI ARAÇLARDA UNUTMAYIN'

Giysiler kadar bebek arabası ve oto koltuk kumaşlarının da terletebileceğine dikkat çeken Kaya, “Özellikle araç içinde güneş vurduğu zaman, oto koltuğundaki çocuğun üstü pamuklu, ince bile olsa çok terleyebilir. Çocuklar, güneşin vurduğu bir araç içinde uzun süre bırakılmamalıdır. Dışarıda ısı 30 derece iken pencereleri kapalı ve güneş vuran bir araç içinde ısı, 40 derecelere kadar artar ve özellikle 1 yaş altı bebekler için bu ısı tehlikeli sonuçlar doğurabilir.” uyarısında bulundu.

Uz. Dr. Özlen Kaya, güneş çarpmalarında ise bol su içilmesini önerdi. Kaya “Çocukların yaz aylarında uzun süre güneş altında kalması sonucunda güneş çarpmaları görülebilir. Bu durumda çocuklarda ateş yüksekliği ve halsizlik ortaya çıkabilir. Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Çocuğa su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse de ateş düşürücü ilaçlar verilmelidir.” diye konuştu.

'SIVI KAYBINA DİKKAT'

Yaz mevsiminde çocukların sıvı ihtiyacının arttığını hatırlatan Kaya, “18 ay altındaki bebeklerde yaz döneminde anne sütüne devam edilmesi önemlidir. 0-6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklere, 6. aydan sonra ek gıdalar verilebilir. Anne sütü, ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar verilmeye devam edilmelidir. Sıcak havalarda su içmek istemeyen bebekler eğer anne sütü alıyorlarsa sıvı ihtiyaçlarını karşılanmış olurlar. Yaz dönemi ishal ve benzeri enfeksiyonların da arttığı dönemdir. Anne sütü alan bebeklerin daha az ishal olduğu ve olsa bile ishallerinin daha kısa sürdüğü bilinmektedir.” açıklamasıdna bulundu

Dr. Kaya, yaz döneminde çocukların bol bol meyve ve sebze tüketmelerini önerdi. Kaya, düzenli meyve ve sebze tüketen çocukların yaz döneminde vitamin şurup içmelerine gerek kalmadığını, vücudun ihtiyacı olan D vitaminin güneşten alındığını aktardı.

Çocukların güneşin çok dik gelmediği öğle saatleri haricinde güneşten yararlanması gerektiğini belirten Kaya, ”Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında güneşin zararlı etkileri maksimum düzeye çıkacağı için güneşe çıkmadan önce çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Çok açık tenli, renkli gözlü çocuklarda ve 1 yaş altı bebeklerde 50 faktör ve üzeri güneş kremler kullanılabilir. Ten rengi koyu olan esmer çocuklarda 30 faktörlü güneş kremi yeterlidir. Güneş kremi seçerken mineral filtre içermesi ve alerji yapmayacak özellikte olmasına; yani hipoalerjenik olmasına dikkat edilmelidir. Güneş kremleri kuru cilde, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce sürülmelidir.” dedi.

CİHAN

Yorumlar