Çocuklarda oluşan diş çürükleri önemli hastalıkları tetikliyor

Erken yaşlarda oluşan ve tedavisi yapılmayan diş çürükleri, çocuklarda böbrekten kalbe kadar önemli hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda oluşan diş çürükleri önemli hastalıkları tetikliyor

Erken yaşlarda oluşan ve tedavisi yapılmayan diş çürükleri, çocuklarda böbrekten kalbe kadar önemli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çanakkale Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Nilüfer Kurt, çocukların dişlerindeki çürüğün çok önemli olduğunu belirterek, hastalığın yanında bu dişlerle beslendiklerine dikkat çekti. Süt dişlerinin aynı zamanda ileride daimi dişler için rehber oluşturduğunu belirten Dt. Kurt, "Çürükler tabii ki hastalıklara zemin oluşturur, bunu biliyoruz. Uzman doktorlar da bunu söylüyor. Bir kere yaygın çürükler, böbreklerde sıkıntılar yaratabiliyor. Kalpte, endokrin riski dediğimiz iltihaplanma riski oluşturuyor. Bu yüzden daha da çok önemsiyoruz çocuk diş hekimliğini." dedi.

Çocukların 10 aylıkken veya 1 yaşına girdiğinde diş doktoruna götürülmesini tavsiye eden Başhekim Kurt, dişlerinde çürük olduğu düşünüldüğünde ya da belirli zamanlarda mutlaka kontrol ettirilmesini istedi. Nilüfer Kurt, tavsiyelerini şöyle sıraladı: "Bir kere diş hekimiyle aşağı yukarı 1 yaşında ya da 10 aydan sonra tanışmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Yapışkan gıdalar, beslenme alışkanlığımız, bunlar çok çok önemli. 2 yaşından sonra diş fırçalama alışkanlığı, oyun şeklinde ama mutlaka bizim kontrolümüzde olmalıdır. Bir kere 7 yaşından sonra çocuklarımızın kontrolünü mutlaka biz yapmalıyız, yani ona güvenip 4–5 yaşındaki bir çocuğun dişlerini çok güzel fırçalıyor dememiz için ciddi anlamda kontrolünü yapmamız gerekir. Sabah akşam en az üçer dakika, hattâ zaman tutun, daha eğlenceli hale gelebilir." CİHAN

Yorumlar