Çocuklarda obezite 18 ayrı hastalığa neden oluyor

Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması, obezitenin çocuklarda tehlikeli seviyelere ulaştığını gösterdi. Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Mehmet Boyraz, obezite sonucu çocuklarda şeker, hipertansiyon, kalp damar ve eklem...

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda obezite 18 ayrı hastalığa neden oluyor

Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması, obezitenin çocuklarda tehlikeli seviyelere ulaştığını gösterdi. Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Mehmet Boyraz, obezite sonucu çocuklarda şeker, hipertansiyon, kalp damar ve eklem rahatsızlıkları, erken ergenlik gibi yaklaşık 18 ayrı hastalığın görüldüğünü bildirdi. Boyraz, obez çocuklara medyatik değil özel diyet ve egzersiz uygulanması uyarısında bulundu.

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Boyraz, Sağlık Bakanlığı tarafından 67 ilde 216 okulda yapılan 'Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık' araştırmasının sonuçlarını Cihan'na yorumladı. 7-8 yaş grubundaki 5 bin 101 öğrenci ile yapılan araştırma, çocukların yüzde 22.5’inin şişman, yüzde 2.1’inin zayıf olduğunu ortaya koydu. Vahim tabloyu değerlendiren Yard. Doç. Dr. Boyraz, çocuklarda obezitenin nedeninin çoğunlukla aşırı yemek yemeye bağlı olduğunun altını çizdi.

Bazı durumlarda obezite nedeni olarak tıbbi bir sorun olabileceğini ifaden Boyraz, yemekle birlikte çocuğun aktivitesinin kısıtlanmasının da obezitede önemli bir neden olduğunu vurguladı. Erişkin dönemde şişman olanların üçte birinde obezitenin çocukluk çağında başladığını ifade eden Boyraz, anne ve babanın her ikisinin birden şişman olması hâlinde ise çocuklarda obezite görülme ihtimalinin yüzde 80 olduğuna vurgu yaptı.

Dr. Mehmet Boyraz, obeziteye bağlı olarak çocuklarda 18’e yakın farklı hastalık görüldüğünü bildirdi. Boyraz, şöyle dedi: "İnsülin salgısının artması ile erişkin tipi şeker hastalığı ile koltuk altı, boyun gibi derinin kıvrımlı bölgelerinde kahverengi renk artışı görülür. Obez çocukta erken ergenlik, kızlarda erken ergenliğin yanı sıra kıllanma ve adet düzensizlikleri de ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların dışında obezitenin sonucunda çocuklarda yüksek tansiyon, hiperlipidemi, solunum bozuklukları, ortopedik ve psikososyal bozukluklar yaşanabilir. Obezite çocukta ayrıca, kötü kolesterolde yükselme, iyisinde düşme, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırıyor. Obez çocuklarda ağırlık artışına bağlı olarak; eklemlere aşırı yük binmesi nedeni ile ortopedik bozukluklar da ortaya çıkabiliyor, ciddi obezitesi olanlarda uyku sırasında solunum durması görülebilir."

MEDYATİK DEĞİL ÇOCUĞA ÖZEL DİYET

Boyraz, obez çocuklarda tedavi noktasında neler yapılabileceğine yönelik şu önemli uyarılarda bulundu: "Obez çocuk, mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır. Obezite tedavisi diyetisyen, hekim ve hasta işbirliği içinde yapılmalı, beslenme düzeni oluşturulmalı ve yaşam biçiminin değiştirilmesi tüm aileyi kapsamalıdır. Çocuğun uygulayacağı diyet kendisine özel hazırlanmalıdır. Çocuğun egzersiz programı da kişiye göre düzenlenmeli. Başlangıçta hafif egzersiz programları verilmeli daha sonra egzersizin sıklığı ve şiddeti artırılmalı. Günlük egzersiz süresi en az 30 dakika olmalı. Yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binme, evde aerobik, dans yapılabilecek basit egzersiz türleridir. Çocukluk çağı obezitesinin tedavisinde ilaç tedavisinin yeri yoktur."

CİHAN

Yorumlar