Çocuklarda bahar alerjisine dikkat!

Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmalarının önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda bahar alerjisine dikkat!

Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmalarının önemli olduğunu söyledi. Akçay, “Bahar ayında sık sık hapşırma, nezle, burun kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde kaşınma ve sulanma oluyorsa polenlere alerji nedeniyle alerjik nezle ve göz alerjisi olma riski çok yüksektir.” dedi.

Doç. Dr. Ahmet Akçay, bahar alerjisi ve alerjiden korunma yolları hakkında bilgi verdi. Bahar ayının gelmesiyle havada yoğun miktarda polen bulunmaya başladığını belirten Akçay, “Polenler bitkilerin erkek üreme hücresidir. Havaların ısınmaya başlamasıyla havada yoğun miktarda bulunur. Çiçeksiz bitkilerin polenleşmeleri rüzgar yardımıyla olduğu için havada yoğun miktarda bulunmaktadır. Rüzgar da polenlerin yayılmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Çiçekli bitkilerin polenleşmesi böceklerle olduğu için havada fazla bulunmaz. Bu sebepten dolayı asıl tehlikeli olan bitkiler çiçeksiz bitkilerdir.” diye konuştu.

Bazı kişilerin vücutlarının polenlere karşı alerji geliştirdiğini söyleyen Akçay, şunları kaydetti: “Polenle karşılaşınca bazı belirtiler ortaya çıkar. Polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalıklar astım, alerjik nezle ve göz alerjisidir. Polenlere karşı alerjisi olan astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan kişilerin şikayetleri bahar mevsimiyle artar.”

Bahar alerjisinin genelde ailesinde alerjik hastalığı olanlarda olduğunu Belirten Akçay, “Alerjik hastalıklar genetik hastalıklardır. En sık alerjiye neden olan polenler ot-çimen polenleri, ağaç polenleri, arpa, buğday, mısır ve çavdar gibi hububat polenleridir.” şeklinde konuştu.

Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmalarının önemli olduğunu aktaran Akçay, şöyle devam etti: “Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak iyi olabilir. Burundan nefes alıp vermek diğer önemli bir önlemdir. Çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciğerlere gitmesini engelleyebilir. Havalar güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi önemlidir. Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılması önemlidir. Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak diğer bir önlemdir. Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka değiştirin. Otomobilinizin penceresini açmamaya özen gösterebilirsiniz. İhtiyaç halinde klima kullanabilirsiniz.”

Polenlere bağlı alerjik nezlesi ve astımı olan çocuklara damla veya iğne şeklinde aşı yapılmasının önemli olduğunu belirten Akçay, “Bahar ayında sık sık hapşırma, nezle, burun kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde kaşınma ve sulanma oluyorsa polenlere alerji nedeniyle alerjik nezle ve göz alerjisi olma riski çok yüksektir. Diğer taraftan bahar aylarında sık öksürük, nefes sıkışması akciğerlerde hırıltı gibi ses geliyorsa polenlere bağlı alerjik astım olma ihtimali vardır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar