Çocuklarda bademcik ve geniz eti, büyümeyi engelliyor!

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Kaya, çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesinin çeşitli hastalıklara sebep olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda bademcik ve geniz eti, büyümeyi engelliyor!

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Kaya, çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesinin çeşitli hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Kaya, "Çocuklarda bademcik ve geniz etinin yüz gelişimi değişiklikleri, hafıza problemleri, dikkat eksikliği, büyüme ve gelişme geriliklerine yol açabilmektedir." dedi.

Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Deniz Kaya, bademcik ve geniz etinin tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kaya, “Çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Alerjik problemler, kalıtımsal nedenler ve pasif sigara içimi bu etkenlerden sadece bir kaçıdır. Bademcik ve geniz etinin büyük olması öncelikle burun solunumuna engel olmaktadır. Uzun süreli ağız solunumuna bağlı olarak çocukta yüz, diş, damak gelişim problemleri görülebilmektedir. Bu çocukların zaman içerisinde gelişimleri bozulmaktadır ve uzun, ince bir yüz ve yanaklarda basıklık görünümü ortaya çıkmaktadır. Üst kesici dişler ayrık hale gelerek dişlek bir görünüme yol açmaktadır. Alt çene ise yıllar içerisinde geride kalabilmektedir. Bu tipik yüz görünümü ‘geniz eti yüzü’ olarak adlandırılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Geniz etinin zararlarına değinen Kaya, “Bademcikler muayenede ağızdan bakılarak direkt görülebilmelerine rağmen geniz etini görmek için özel aletler veya radyolojik incelemeler gerekmektedir. İleri derecede büyük bademcikler üzerinde zaman zaman gıda artıkları birikebilmekte, bu durum da ağız kokusuna yol açabilmektedir. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere yol açmaktadır. Geçmeyen sinüzitlerde, orta kulakta tedaviye dirençli sıvı birikimleri bu yüzden ortaya çıkabilmektedir. Bademcik ve geniz eti büyümelerinde beynin yetersiz oksijenlenmesine bağlı olarak çocuklarda hafıza problemleri, dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri ve konsantrasyon problemleri görülebilmektedir.” şeklinde konuştu.

Geniz etinin iştah problemine de yol açtığını belirten Kaya, “Geniz eti ve bademciğin büyüme gelişme geriliklerine yol açma nedenleri, bademciklerin ileri derecede büyük olmasına bağlı yutkunma bozuklukları ve buna bağlı beslenme bozuklukları görülebilmektedir. Bademcik ve geniz eti büyümeleri iştah problemlerine yol açarak da büyüme problemlerinde rol oynamaktadır. Uyku apne sendromu, horlamalar ve gece uykuda nefes durmaları ile seyreden bir hastalıktır. Çocuklarda uyku apne sendromuna yol açan en sık problem bademcik ve geniz eti büyümeleridir. Bu hastalık uyku performansının düşmesine, gece uykuda aşırı hareketliliğe, uyku sırasında aşırı efor harcanmasına yol açarak büyüme-gelişme geriliğine neden olabilmektedir. Ayrıca uyku apne sendromlu çocuklarda uykunun REM evresinde salgılanan büyüme hormonunun apnelere bağlı düzeyinin azaldığı ve buna bağlı büyüme gelişme geriliği oluştuğu araştırmalarla tespit edilmektedir. Bununla beraber uyku apne sendromu tedavi edilmezse kronik kalp ve akciğer problemlerine yol açarak büyüme gelişme problemlerine neden olabilmektedir.” diye konuştu.

Hastalığının takibinin önemli olduğunun altını çizen Kaya, şunları söyledi; “Bademcik ve geniz eti büyüme problemi yaşayan çocukların mutlaka takip altında tutulması gerekmektedir. Çocuğun yaşam kalitesini düşürdüğü gözlemleniyorsa hastaneden yatış dahi gerektirmeyen modern cerrahi yöntemlerle bu problemler ortadan kaldırılabilmektedir.”
CİHAN

Yorumlar