Çocuk yaşta evliliği önlemek için proje hazırlandı

Çocuk gelinlerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve erken yaşta yapılan evliliklerin önüne geçilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nce ‘Çocuk Gelinler’ projesi geliştirildi. Çocuk...

Google Haberlere Abone ol
Çocuk yaşta evliliği önlemek için proje hazırlandı

Çocuk gelinlerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve erken yaşta yapılan evliliklerin önüne geçilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nce ‘Çocuk Gelinler’ projesi geliştirildi.

Çocuk yaşta yapılan evliliklerin yanlışlığı ve bireylere verdiği zararlar konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen proje, 5 Haziran itibariyle Mustafakemalpaşa Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde verilecek seminerle başlatılacak. Proje, daha sonra Taşpınar, Çeltikçi, Yeşilova ve Yalıntaş köylerinde yapılacak periyodik uygulamalarla devam edecek. ‘Çocuk Gelinler’ projesi, Mustafakemalpaşa’daki çalışmaların ardından diğer ilçeleri de kapsayacak şekilde 1 yıl sürecek.

Projenin başlaması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, çocuk gelinlerin yaşadığı sıkıntıların sadece Bursa'ya, Türkiye’ye has olmadığını, tüm dünyada benzer sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Burcu Üzümcüler ise talep ve var olan altyapı çalışmaları nedeniyle projeye Mustafakemalpaşa’dan başladıklarını hatırlattı. Proje çerçevesinde muhtarlar ve köy sakinleriyle bir araya geleceklerini, çocuk yaşta yapılan evliliklerin yanlışları konusunda seminerler ve atölye çalışmaları düzenleyeceklerini, sorun yaşayan ailelere uzman psikolog ve sosyolog desteğinde bulunacaklarını belirten Üzümcüler, "Proje kapsamında düzenleyeceğimiz ve farkındalık oluşturacak çalışmalarla Bursa’da bir ilki gerçekleştireceğiz. Büyükşehir Belediyemizin ana sponsorluğunda yapılacak çalışmalardan elde edilen doneler ile oluşturulacak kısa film, diğer ilçelerde yapılacak çalışmalara da ışık tutacaktır." dedi.

Dernek Başkanı Burcu Üzümcüler, kız çocuklarının dünyanın her bir yerinde ayrımcılığa, şiddete ve istismara maruz kaldığını söyledi. Türkiye’de çocuk gelin sayısının 181 binden fazla olduğunu, 18 yaş altı evlilik oranının da yüzde 28 olduğunu kaydeden Üzümcüler, erken yaşta evlilik yapmak zorunda kalan gelinlerin çoğunluğunun şiddete, ayrımcılığa ve istismara maruz kaldığını ileri sürdü. Üzümcüler, "İşte bu nedenle, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği olarak, 6 aylık zemin çalışmaları sonucunda, Büyükşehir Belediyemizle birlikte çocuk gelinlerin yaşadığı sorunlara yer veren bir çalışma başlattık." diye konuştu.

‘Çocuk Gelinler’ projesinin Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan basın toplantısına; Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Burcu Üzümcüler, dernek yönetim kurulu üyeleri ve yetkililer katıldı. CİHAN

Yorumlar