Çocuk kitaplarına ilgi arttı

Çocuk kitaplarının satışı 2014’ün ilk iki ayında 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 35 arttı.

Google Haberlere Abone ol
Çocuk kitaplarına ilgi arttı

Çocuk kitaplarının satışı 2014’ün ilk iki ayında 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 35 arttı. Eğitim ve öykü kitaplarına ilgi büyüdü.

Çocukların okumaya yönelimi artıyor. Türkiye’de 167 şubesi bulunan NT’nin rakamları da bunu teyit ediyor. Şirket, 2013’te 2012’ye oranla yüzde 10 artışla toplam 3 milyon 591 bin adet çocuk kitabı sattı. 2014 Ocak-Şubat aylarında da satışlar, 2013’ün aynı dönemine oranla yüzde 35 arttı.

Değerler eğitimi ile ilgili kitaplar da çokça tercih edildi.


Satılan çocuk kitaplarında görselliğin ön planda olduğunu anlatan NT Genel Müdürü Murat Kara şunları ifade etti:

“Görsellik, çocuk kitaplarında olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Pek çok aile çocuk kitaplarında içerikten önce görselliğe bakıyor. Popüler çizgi kahramanların yer aldığı hikâyelerin olduğu kitaplara ilginin daha fazla olduğunu görüyoruz. Bilim ve macera serileri de çokça ilgi gören çocuk kitapları arasındadır. Son 5 senede bu alanda artan ürün türü ve ebeveynlerin çocuklarına kitap okuma sevgisini daha küçük yaşlarda verme emeli çocuk kitaplarına olan talebin artmasını mümkün kılıyor. Ancak yine de çocuk kitaplarına olan ilginin olması gereken seviyenin maalesef altında olduğunu ifade edebiliriz.”

Kitap okumanın çocukların gelişimi için oldukça önemli olduğuna işaret eden Kara, “Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta edinen çocukların zihinsel gelişimi, sosyal iletişimi ve dili kullanma becerileri okuma alışkanlığı olmayan yaşıtlarına göre daha fazla gelişir. Kitap okuma alışkanlığı edinen çocuğun hayal dünyası gelişir, kitaplarda karşılaştığı olayları gerçek dünyadaki olaylarla karşılaştırır ve olaylar arasında bağlantı kurarak doğru ve yanlışı anlamaya başlar. Kitap okuyan çocuk sevme, saygılı olma ve paylaşma gibi kavramları daha çabuk öğrenir.” dedi.



Kara, kitap tercihinde önem verilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:

-Çocuğunuzun yaşına uygun kitap seçin.

-Kitabın kullandığı dile dikkat edin.

-Kitabın konuyu nasıl anlattığını gözden geçirin.

-Alacağınız kitapların şiddet unsuru içermemesine özen gösterin.

-Kitaptaki kahramanların özelliklerine bakmayı unutmayın.

-Kültürel değerleri önemseyen kitapları tercih edin.

-Kitaplarda kullanılan resimleri mutlaka inceleyin.

-Ayrı boyutlarda hazırlanmış kitaplar çocukların dikkatini çeker.

CİHAN

Yorumlar