Çocuğunuzun başarısız notlarının nedeni 'görme bozukluğu' olabilir

Okulların tatile girmesine çok az bir zaman kaldı. Bazı çocukların karnesinde zayıf görülebilir. Karnesi zayıf gelen çocuğunuzun başarısızlığının nedeni, gözlerindeki sağlık sorunları olabilir. Bunun için zaman kaybetmeden doktora...

Google Haberlere Abone ol
Çocuğunuzun başarısız notlarının nedeni 'görme bozukluğu' olabilir

Okulların tatile girmesine çok az bir zaman kaldı. Bazı çocukların karnesinde zayıf görülebilir. Karnesi zayıf gelen çocuğunuzun başarısızlığının nedeni, gözlerindeki sağlık sorunları olabilir. Bunun için zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerektiğini belirten Dünyagöz Samsun Başhekimi Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, çocuklarda fark edilmemiş göz rahatsızlıklarının, hem sosyal hem de zihinsel gelişimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Dünyagöz Samsun’dan Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, “Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki başarısızlıklarını, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa ki çoğu zaman çocuk, sadece iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor.” dedi. Op. Dr. Sakoğlu, kırma kusuru olan bir çocuğun yakını ve uzağı göremediği için algı gelişiminin olumsuz yönde etkileneceğini söyledi.

Öğretmenlerin ve ailelerin konuya hassas yaklaşmaları gerektiğini ifade eden Op. Dr. Sakoğlu, çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, gözlerde sulanma, gözde veya başında ağrı ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi belirtilerin gözlenmesi halinde mutlaka bir göz hekimine başvurulması gerektiğini söyledi. Erken teşhis sayesinde göz sağlığı problemlerinin kolayca atlatılabileceğini belirten Op. Dr. Sakoğlu, göz bozukluğunun hafife alınmaması gerektiğini ifade etti. Önlem alınmadığı takdirde gözde tembellik başladığını belirten Dr. Sakoğlu, bu durumun ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkilediğini kaydetti.

"KIRMA KUSURU OLAN ÇOCUK SAKARLAŞIR"

Kırma kusuru bulunan yani görme bozukluğu olan çocukların ciddi odaklanma sorunu yaşadığını dile getiren Op. Dr. Sakoğlu, “Bu nedenle dikkatleri çok çabuk dağılır, agresif olabilirler, sakarca davranış gösterebilirler. Bu tip çocuklar aileleri ya da arkadaşları tarafından sakar, agresif, dikkati dağınık ya da çok hareketli olarak tanınır.” diye konuştu.

Ailelere okul yaşına gelen çocuklarını mutlaka düzenli olarak göz doktoruna götürmelerini öneren Op. Dr. Sakoğlu, şunları dile getirdi: “Bu sayede görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilir. 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için olabiliyorsa doğumdan hemen sonra ya da 6-12 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir.”

ÇOCUK HANGİ BELİRTİLERDE GÖZ DOKTORUNA GÖTÜRÜLMELİ?

Okul başarısı düşükse,

Gözlerini kısarak bakıyorsa,

Baş ve boynunu bir yöne eğik tutuyorsa,

Baş ve göz ağrıları bulunuyorsa,

Okurken yoruluyor ya da uykusu geliyorsa,

Gözlerinde kayma problemi yaşıyorsa,

Sakarlık hareketleri sıklaştıysa,

Sulanma, kızarıklık, çapaklanma varsa,

Kapaklarda veya gözlerde şekil bozuklukları bulunuyorsa,

Okulda tahtayı iyi göremiyorsa, okurken ve ödev yaparken zorlanıyorsa çocuk doktora götürülmeli. CİHAN

Yorumlar