Çocuğunuz astımı yüzerek yenebilir!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fazilet Karakoç, okul çağındaki çocukların % 6-10’unda görülen astım hastalığının giderek daha yaygın bir hale geldiğini söyledi. Karakoç, "Astım, doğru tanı ve tedavi yöntemleri ile birlikte...

Google Haberlere Abone ol
Çocuğunuz astımı yüzerek yenebilir!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fazilet Karakoç, okul çağındaki çocukların % 6-10’unda görülen astım hastalığının giderek daha yaygın bir hale geldiğini söyledi. Karakoç, "Astım, doğru tanı ve tedavi yöntemleri ile birlikte kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Çocukların yüzmeye yönlendirilmesi ve tedavilerinde bitkisel karışımların kullanılmaması astımlı çocukların yaşam kalitesine olumlu yönde etki ediyor." dedi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Fazilet Karakoç astım hastalığı ile baş etme yolları hakkında bilgi verdi. Okul öncesi dönemde şikayetler arttığını belirten Prof. Dr. Fazilet Karakoç, "Çocukların neredeyse % 50-60‘ında okul öncesi dönemde öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi astım benzeri şikayetleri mevcuttur. Ancak bu çocukların önemli bir kısmında büyümekle bu şikayetler kaybolmaktadır. Özellikle anne ya da babasında astım olmayan, alerjisi olmayan, hasta olmadığı zamanlarda şikayetleri olmayan çocukların önemli bir kısmı büyüdüğünde astım olmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Yüzmenin en iyi ilaç olduğunu açıklayan Prof. Dr. Karakoç şunları ifade ettti: "Yüzme, astımlı hastalarda akciğer kapasitesinin artmasını ve nefes alma tekniklerinin geliştirilmesini sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda; ilaçlarını düzenli kullanan ve düzenli yüzme derslerine devam eden astımlı çocukların semptomlarında, hastaneye yatış ihtiyaçlarında, acil servis ziyaretlerinde azalma olduğu görülmüştür. Düzenli olarak yüzen astımlı çocukların okula gidemediği gün sayısının da azaldığı saptanmıştır."

Gereksiz yere ilaç kullanmayın diyen Prof. Dr. Fazilet Karakoç, "Ailelere verebileceğimiz en önemli öğüt; ateş ya da ağrı çocuğun genel durumunu belirgin olarak etkiliyor ve gerçekten bir ihtiyaç var ise kullanılmasıdır. Eğer çocuğun gerçekten ilaca ihtiyacı yok ise; en basit, en zararsız diye düşündüğünüz ilaçlar bile vermekten kaçının." dedi.

Karakoç, "Bazı çalışmalar, annenin hamilelik sırasında parasetamol kullanmasının ya da erken çocukluk çağında parasetamol içeren ilaçların yaygın kullanımının çocuklarda astım gelişimi ile ilişkili olabileceğini ileri sürmüştür. Ama parasetamol kullanımı ile astım arasındaki ilişki sadece basit bir birliktelik mi yoksa parasetamol gerçekten astıma yol açıyor mu bunu kesin olarak söylemek şu an için mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Doğadan mucizevi etki beklememesini belirten Prof. Dr. Fazilet Karakoç, "Astım tedavisi için kullanılan bitkisel karışımlar, farklı hastalıkları tetikleyerek hayati tehlike yaratabilir. Örneğin; birçok bitkisel ilaçta bulunan ve ülkemizde gümüş kayısı, fil kulağı, kız saçı, gibi isimler ile bilinen 'Gingko biloba' özellikle kan sulandırıcı başka tedaviler alan insanlarda kanamalara yol açabilir. Meyan kökü kan basıncını arttırabilir; yine birçok bitkisel ilaçta yer alan ve nefes borularını genişleten efedra (deniz üzümü) kullanımının bazı beklenmedik ölümlere sebep olduğunu ileri süren yayınlar

mevcuttur." diye konuştu.

Prof. Dr. Karakoç, astımla baş etmenin yollarını şöyle sıraladı: "İç ortam 'alerjeni' ev tozlarından kurtulmak için evinizin iyi temizlenmesi, sık aralıklar ile süpürülmesi, sonrasında ise iyi havalandırılması önemli. Antialerjik yatak, yastık ve kılıflar kullanılmalı. Ev tozu düzeyini sıfıra indirmek için en etkin yöntem yıkanabilen her türlü yatak materyalini sıcak su (>55 C) ile yıkanmalı. Kullandığınız temizlik malzemelerine dikkat edilmeli. İlk 6 ay anne sadece anne sütü verilmesi, katı gıdalara 6 aydan sonra başlanması gerekir. Ailede alerjik hastalık hikayesi olan çocuklarda inek sütü -yumurta beyazı ve soya gibi gıdaların 1 yaşından önce başlanmamalı. Deniz ürünleri ve fıstık gibi gıdalardan da 1 yaşından önce kaçınılmalı. Bebeğin sigara dumanına maruz kalmaması gerek. Sigaraya maruz kalma tek başına astım gelişimi için önemli bir risk faktörü." CİHAN

Yorumlar