Çocuğu kaçırılan Cizreli anne: Ciğerimi istiyorum

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan bir anne, çocuğunun PKK tarafından kaçırıldığını ifade ederek, ciğerinin (oğlunun) geri verilmesini istedi. PKK’nın çocuk kaçırmasıyla ilgili Doğu ve Güneydoğu’da feryat eden annelere her geçen...

Google Haberlere Abone ol
Çocuğu kaçırılan Cizreli anne: Ciğerimi istiyorum

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan bir anne, çocuğunun PKK tarafından kaçırıldığını ifade ederek, ciğerinin (oğlunun) geri verilmesini istedi.

PKK’nın çocuk kaçırmasıyla ilgili Doğu ve Güneydoğu’da feryat eden annelere her geçen gün yenileri ekleniyor. Yaklaşık bir ay önce BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp PKK’dan çocuklarını isteyen annelerin feryadı Cizre’ye de sıçradı. Diyarbakır’daki annelerin eylemlerinden cesaret alan Cizreli anne Vetha Külter, oğlu Nurullah Külter'in hasta olduğunu ve geri verilmesini istedi.

Külter, oğlunun okul hayali için İstanbul’dan Cizre’ye gelmiş. Külter, Cizre’ye geldikten sonra arkadaş çevresinin oğlunu önce esrar içmeye alıştırdığını sonra dağa götürdüğünü söyledi. Türkçe bilmediği için Kürtçe olarak kendini ifade etmeye çalışan anne Vetha Külter, yaklaşık 10 ay önce çocuğunun kandırılarak dağa kaçırıldığını belirtti. Oğlunun esrar çeteleri tarafından dağa gönderildiğini anlatan Vetha Külter, oğlunun okul hayalini kendisinden alındığını ifade etti. BDP yöneticileri ve PKK’ya seslenen Vetha Külter, oğlunun göğüs kemiğinden rahatsız olduğunu anlatarak, "oğlunu, ciğerini istediğini" dile getirdi.

"ACILI HABERİ MAHALLE ÇOCUKLARI BANA VERDİ"

Çocuğunun dağa kaçırılmasını mahalle çocuklarından öğrendiğini söyleyen Vetha Külter, şunları anlattı: “Benim oğlum 9 ay 11 gündür götürülmüş. Geçen senenin 31 Ağustosu’ndan beri gitmiş. Bir gün baktım bir çocuk evimize geldi. Dedi ki oğlunun arkadaşları Dicle Nehri kenarında oğluna esrar içiriyorlar. Ben de hemen gittim ama yetişemedim, göremedim. Geldim gittim oğluma esrar içiren çocukların ailelerine söyledim. Ama onlar inanmadılar, çocuğumuz böyle bir şey yapmaz dediler. Akşam oğlum eve geldi, ben karşıma aldım dedim, oğlum sen niye öyle yaptın, sen buraya okulunu okumaya gelmiştin. Niye bu tür şeylere bulaşıyorsun. Ama çocuğum hiç konuşmadı, bana cevap vermedi sustu. Ertesi gün kahvaltı yaptı, evden çıktı. O zamanlarda bu Beytüşşebap’ta festival vardı. Ben çok korkuyordum, diyordum, oğlum oraya giderse bir daha görmem. Baktım o gün saat 16.00’da eve geldi. Açtı, ben yemek hazırladım verdim. Gittim mutfaktan çay getirmeye, çayı getirdim, baktım oğlum evden çıkmış, yok. Eve baktım yok, dışarı çıktım sağa sola baktım görmedim. Ben bir şeyler almak için çarşıya geldim. Tam eve dönerken, baktım birkaç mahalle çocuğu bana seslenerek 'teyze senin oğlunu bir de başka bir çocuğu dağa götürdüler.' O günden beri ben oğlumdan haber alamıyorum. Sağ mı, ölü mü? Bilmiyorum.”

"OĞLUM GÖĞSÜNDEN RAHATSIZDI, AMELİYAT OLACAKTI"

Çocuğu için BDP’ye gittiğini söyleyen Vetha Külter, onların da çocuğunu araştıracaklarını aktardı. Vetha Külter, “Ben oğlumu istiyorum. Benim oğlum hastadır. Göğüs kemiklerinde rahatsızlığı var. Doğuştan öyledir. Yaşı büyüdükçe o kemik de büyüyor. Hastanelere götürdüm, dediler 16 yaşını tamamlamadan ameliyat yapamayız. Ben çocuğumun 16 yaşını doldurmasını bekliyordum. Götürüp ameliyat yapacaktım. 3 ayı kalmıştı 16 yaşını doldurmaya götürdüler.” dedi.

Çocuğunun kurtarılması için herkese seslenen acılı anne şunları söyledi: “Devlete, BDP’ye, PKK’ya sesleniyorum çocuğumu istiyorum. Erdoğan’a sesleniyorum bir süreç çıkartsın çocuklarımızı getirsin. Her iki taraf da bir çözüm yolu bulsun. Ben ciğerimi (oğlumu) istiyorum. Diyarbakır’daki annelerle aynı görüşteyim, onlar haklıdır. İnsan çocuğunu büyütecek. 15 yaşına getirecek. Gelip onu kucağından alacaklar. Eğer diyorlarsa Kürtlüktür, din ve diyanettir o zaman böyle yapsınlar. O zaman onların da evlatları gitsin. Kendi evlatlarını ve bizim evlatlarımızı birlikte göndersinler. Hepimiz dağa çıkalım. Ben herkese seslenerek hakkımı arıyorum. Sadece kendi hakkımı değil. Böyle benim gibi çocuğu zorla dağa götürülmüş bütün anneler adına bu hakkı istiyorum.”

SON 3 AYDA CİZRE’DEN 80 ÇOCUK DAĞA ÇIKMIŞ

Son zamanlarda dağa çocuk kaçırma olayları yaşanırken, sadece Cizre’de son üç ayda 80 çocuğun okul önlerinden PKK tarafından kaçırıldığı ileri sürülüyor. 80 çocuğun evden değil, söz konusu mahallelerdeki okullardan kaçırıldığı ifade ediliyor. CİHAN

Yorumlar