ÇMO Başkanı: Mevcut ÇED yönetmeliği rantçıların elini güçlendiren yapıda

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Baran Bozoğlu, “ Şu an ki mevcut Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği zaten rantın önünü açan, sınırsız bir yatırım psikolojisini ortaya koyan ve çıkar gruplarının elini güçlendiren bir yapıdadır” dedi.

Google Haberlere Abone ol
ÇMO Başkanı: Mevcut ÇED yönetmeliği rantçıların elini güçlendiren yapıda

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Baran Bozoğlu, “ Şu an ki mevcut Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği zaten rantın önünü açan, sınırsız bir yatırım psikolojisini ortaya koyan ve çıkar gruplarının elini güçlendiren bir yapıdadır” dedi.

Çevre sorunlarına müdahale eden projelerin ÇED raporunda muaf tutulmaya çalışıldığını vurgulayan Bozoğlu ÇED yönetmeliğindeki sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Bir örnek vermek gerekirse, hiç genelgeye gitmeden ÇED yönetmeliğinin Ek-1, Ek-2 listelerine çok açık bir şekilde hangi projelere ÇED uygulanacağı, hangisine uygulanmayacağı yönünde bir takım ifadeler var. Şuan Türkiye’de Bayındır Barajı'nın 2 katı kadar olan bir su birikintisi enerji üretmek adına kurulan su birikintisine ÇED muafiyeti getirmiş durumda. Yani küçük bir proje tanıtım dosyası hazırlanarak, bakanlıktan alınacak ÇED gereklilik kararıyla bu kadar büyük bir alanı etkileyebilecek projelere şuan onay verilebiliyor. Dolayısıyla şu an hali hazırdaki ÇED mevzuatı sürekli ve sürekli yapılan müdahalelerde muafiyetin önünü açan, çevresel sorunları göz ardı eden ve şuan gündemde olan birçok rüşvet ve yolsuzluk konusunda karşımıza çıkan ve süreci tetikleyen bir süreçle karşı karşıyayız. Şu an yapılması gereken şey, tek başına bir Çevre Bakanlığı kurmak ve orada Çevre mühendisleri istihdam etmek. Tüm yönetmeliklerin gözetildiği hiç kuşkusuz kalkınmayı ve yatırımında engellenmediği ama sorunlarında göz önünde bulundurulduğu bir Çevre Bakanlığı kurulmalı.”


ÇEVRE POLİTİKALARI BİTMİŞ, KAMU YARARINDAN UZAK, RANT POLİTİKALARININ ÖNÜNÜ AÇAN BİR ÇALIŞMA

Çevre Bakanlığının, halkın sağlığı, çevrenin korunması gibi konuları kalkınmanın önünde bir engel olarak gördüğünü belirten Baran Bozoğlu, “Şu anda çevre politikaları bitmiş, kamu yararından uzak rant politikalarının önünü açan bir çalışmayı görünüyoruz” dedi.

ÇMO Başkanı Bozoğlu, Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlı il müdürlüklerinin verdiği kararlardan mahkemelerin bıktığını vurguladı.

Üçüncü havalimanı ÇED raporunda mahkemenin yürütme kararını durdurduğuna dikkat çeken Bozoğlu, “Üçüncü havalimanı ÇED raporunda yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Biliyorsunuz ses kaydına yansıyan kişilerin bu projeleri yaptığını da gördük. Ciddi şaibelerin olduğunu gördük. Türkiye’de 2 milyon 513 bin ağacın kesildiği, 70 tane sulak alanın doldurulduğu bir projeden bahsediyoruz. Bu projeye dair mahkeme durdurma kararı verdi. Ancak hükümet bu hukuki kararları önemsemiyor” diye eleştirdi.

HES’LERE ÇED RAPORU İSTENMİYOR

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Hidroelektrik Santralleri (HES) ile ilgili ÇED raporu istenmeyeceğini şu cümlelerle aktardı: “Daha önce HES’lerin yapılacağı İl Müdürlükleri ÇED raporuna karar verirken, Bakanlık bu yetkiyi İl Müdürlüklerinden alıp Bakanlığı tek karar merkezi olarak gösterdi. Ve yönetmeliğe HES’lerle ilgili ÇED raporu istenmeyeceği sinyalini açıkça ekledi.”
CİHAN

Yorumlar