ÇMO: 3. havalimanına bundan sonra yapılacak faaliyetler hukuksuz olur

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Temsilciliği, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanıyla ilgili mahkemenin ÇED raporuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bundan sonra yapılacak faaliyetlerin hukuksuz olacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
ÇMO: 3. havalimanına bundan sonra yapılacak faaliyetler hukuksuz olur

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Temsilciliği, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanıyla ilgili mahkemenin ÇED raporuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bundan sonra yapılacak faaliyetlerin hukuksuz olacağını bildirdi. Odanın yaptığı basın açıklamasında havalimanının yapılması planlanan bölgenin ekosistem açısından büyük kıyıma neden olacağını bildiren oda temsilcileri, alternatif olarak şehrin büyümesinde çevre düzenleme planına uyularak en azından kuzeydeki kırılgan coğrafyanın bir düzeyde korunmuş olabileceği kaydedildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında İstanbul'un Karadeniz kıyısında yapılması için çalışmalar yürütülen 3. havalimanı projesine ilişkin bilgiler paylaşıldı. Basın bültenini okuyan ÇMO İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Emine Girgin, 3. havalimanı ve Kanalistanbul gibi çılgın projelerin İstanbul'un son doğal alanlarını yok edeceğini ve yeni rant alanları açacağını savundu. Havalimanı için alınan ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirten Girgin, "Bu karar ile söz konusu idari işlemin açık olarak hukuka aykırı olduğu, uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar vereceği açığa çıkmıştır." dedi.

İstanbul'un su havzalarının ve ormanlarının tehdit altında olduğunu ifade eden Girgin, "İstanbul için sunulan tüm çılgın projeler 3. havalimanı projesinde olduğu gibi yaşam, doğa ve insan odaklı değil, bilimin, ekolojinin ve ekosistemin yok sayıldığı rant projeleridir. Amaç yaşanabilir İstanbul değil, doldurulacak ayakkabı kutuları, zengin edilecek bakan çocukları, oluşturulan havuzlar ile beslenen yandaş müteahhitlerdir." dedi.

Toplantıya katılan basın mensuplarının sorularını cevaplayan Avukat Alptekin Ocak, projeye ilişkin temel sorunun havalimanının bu bölgeye yapılıp yapılmayacağı konusu olduğunu belirterek "Yapılacaksa da bunun nasıl çevresel etkileri olacağı, bunun en geniş manada incelendikten sonra bu etkileri minimuma indirmek gibi.. Çed sürecinin anlamı bu. Projeye devam kararı çıkarsa bu dava açısından yapılabilecek bir şey kalmaz tabiki." dedi.

Avukat Ocak, 3. havalimanı projesinin olumsuz etkilerine karşı alternatif bir çalışma imkanı olup olmadığına ilişkin soruya ise "Bütün şehrin büyümesi aslında doğu-batı yönünde sanayinin de santralizasyonun dair kamu ajanslarımız tarafından hazırlanmış İstanbul Çevre Düzenleme Planı'mız var. En azından buna uysak daha sürdürülebilir bir yaşama sahip olacağız, kuzeydeki kırılgan coğrafyayı bir düzeyde korumuş olacağız. Havalimanı ve bağlantı yollarını düşündüğümüzde ciddi bir şehirleşme baskısı olacağı aşikar, bu sürdürülebilir değil zaten." şeklinde cevap verdi.

CİHAN

Yorumlar