Cizreli öğrenciler Abdülhamid’in gerçek yüzünü öğrenince çok şaşırdı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde her ay düzenlenen okur-yazar buluşmasında öğrenciler Osmanlı Padişahı 2.

Google Haberlere Abone ol
Cizreli öğrenciler Abdülhamid’in gerçek yüzünü öğrenince çok şaşırdı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde her ay düzenlenen okur-yazar buluşmasında öğrenciler Osmanlı Padişahı 2.Abdülhamid’in gerçek yüzünü öğrendi. Abdülhamid’in aslında kötü bir padişah olmadığını tam aksine iyi bir padişah olduğunu öğrenen öğrenciler, çok şaşırdı.

Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Gençlik Merkezi tarafından her ay düzenlenen okur-yazar buluşması devam ediyor. Bu ayki konuk yazar ünlü tarihçi Mustafa Armağan oldu. Urfalı bir anne-babanın çocuğu olarak 24 Şubat 1961’de Cizre’de doğan Mustafa Armağan, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 3 defa ödüle layık görüldü. Cizreli öğrencilerle buluşan Mustafa Armağan, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesi olan 2. Abdülhamid’in hayatını anlattı. Daha önce Abdülhamid’i kötü bir padişah olarak bilen öğrenciler, aslında iyi bir padişah olduğunu öğrenince çok şaşırdı. Yazarı soru yağmuruna tutan öğrenciler, aslında Abdülhamid’i okul kitaplarında böyle okumadıklarını dile getirdi.

Daha önce kendilerine Abdülhamid’in cana kıyan adam olarak tanıttıklarını söyleyen öğrenci Ethem Güzel, “Böyle bir yazarı karşımızda görmek gerçekten çok mutlu verici bir şeydir. Ben daha önce Abdülhamid’in böyle olduğunu ve ne tür özelliklere sahip olduğunu bilmiyordum. Bize daha önce anlatılan Abdülhamid ile yazar Mustafa Armağan’ın anlattığı Abdülhamid kesinlikle birbirinden çok uzaklardadır. Bize anlatılan Abdülhamid genellikle cana kıyan bir adam olarak gösterilmekteydi. Fakat biz tarihe baktığımızda, tarihi incelediğimizde tarihin çok gizli ve değişik olduğunu görüyoruz. Mustafa Armağan gibi tarihçi bize burada tarihi anlattı. Bu tür etkinlikleri yapan Kaymakamlığa ve Gençlik Merkezi’ne teşekkür ediyorum.” dedi.

Abdülhamid’i daha önce böyle bilmediklerini ifade eden Emine Zeyrek, “Çok kötü olarak bildiğimiz insan aslında çok iyi ve tarafsız bir insan olduğunu öğrendik. Daha önce Abdülhamid dediğimizde içimizde böyle çok kötümser bir adam aklımıza geliyordu. Ama şimdi daha objektif, daha anlayışlı bir şekilde bakabiliyoruz. Bu vesile ile her gördüğümüzü, her duyduğumuza hemen inanmayıp daha çok araştırmayı öğrendik. Herkesin söylediklerine hemen inanmayıp daha fazla araştırmayı hani insanları direk karalamadan onları anlamaya çalışmayı, onları yaşadıkları zaman içerisinde değerlendirmeyi öğrendik.” diye konuştu.

OKULDAKİ TARİH KİTAPLARINDA ÇOK FARKLI ŞEYLER ÖĞRETİLİYOR

Okuldaki tarih kitaplarında tarihin çok farklı şekilde anlatıldığını vurgulayan Meryem Bayram, “Böyle yazarların gelmesi ve bizimle görüşmesi çok güzel bir şeydir. Gerçekten bizi çok aydınlattı. Sorularımızı da sorabildik. Çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

Bu tür programların gerçekten kendileri için çok yararlı olduğunu dile getiren Fethiye Şen şunları söyledi: “Öncesinde kitapları okuyorduk, kafamız soru işaretleriyle doluyordu. Ama şimdi okuduğumuz kitapların yazarlarıyla konuşmak, görüşmek ve soru sorma fırsatımız oluyor. Gerçekten bizi kitap okumaya çok yönlendirdi. Artık okuduğumuz kitaplarda soru işaretleri kalmıyor. Projeyi yapan Gençlik Merkezi’ne çok teşekkür ediyorum.”

Proje hakkında açıklama yapan Cizre Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Abdülhakim Selimoğlu, "Bizim okur-yazar buluşmasında gençlerimizi çok güzel şeyler öğreniyor. Her ay farklı ve değişik yazarları getirip gençlerimizle buluşturuyoruz. Bu konuda gençlerimiz çok memnunlar. Akıllarında kalan soruları soruyorlar. Yazarlarımızlar da en güzel şekilde cevap veriyorlar. Öğrencilerimiz bilgi konusunda ilerleme yaşıyorlar. İnşallah kısa bir zamanda bizim gençlerimizde gelen yazarlar gibi yazar olurlar, kitap yazarlar ve bizim karşımıza öyle çıkarlar. Bizim gayemiz de odur.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar