Cizreli gençler ebru sanatı öğreniyor

Cizre Kaymakamlığı Gençlik Merkezi bünyesinde açılan Kültür Merkezi’nde açılan kurslarda verilen eğitimlerle Cizreli gençler ebru sanatını öğreniyor. Şırnak’ın Cizre Kaymakamlığı tarafından restore edilen tarihi İçkale içerisinde...

Google Haberlere Abone ol
Cizreli gençler ebru sanatı öğreniyor

Cizre Kaymakamlığı Gençlik Merkezi bünyesinde açılan Kültür Merkezi’nde açılan kurslarda verilen eğitimlerle Cizreli gençler ebru sanatını öğreniyor.

Şırnak’ın Cizre Kaymakamlığı tarafından restore edilen tarihi İçkale içerisinde bulunan eski belediye binası Gençlik Merkezi’ne devredildi. Gençlik Merkezi taşındıktan sonra Geleneksel El Sanatları kursları adı altında açılan kurslar faaliyetlere başladı. İlk etapta açılan ebru, hat, tezhip ve minyatür sanat kursları açılırken, Çincilik ve diğer kurslarda en kısa süre içerisinde açılacak. Cizreli gençlerden yoğun ilgi gören kursların hocaları İstanbul’dan geliyor. Geleceğe ışık tutacak olan Cizreli gençler, ebru sanatı öğreniyor. Ebru sanatının yanında başka sanatlarda öğrenen Cizreli gençler, bu tür çalışmalardan dolayı çok memnun olduklarını ifade ediyor.

    "ÇOK GÜZEL ŞEYLER ÖĞRENİYORUZ"

    Yaklaşık bir aydır kursa geldiğini ve güzel şeyler öğrendiklerini söyleyen kursiyer Gülnaz Hökenek, “Buraya yaklaşık bir aydır geliyorum. Burada ebru sanatı, hat sanatı ve ayrıca desenlerde görüyoruz. Hocalarımızda dışarıdan geliyorlar ve gayet uzman işin ehli olan hocalardır. Ben ilk defa burada ebru yapmaya başladım. Normalde el sanatları bölümü mezunuyum. Ama gayet zevkli ve hoş bir sanattır. Burası Cizre için olması gereken bir kurumdur.” diye konuştu. Kursiyer Adem Bilan da, “Ebru sanatı ciddi bir eğitim gerektiriyor. Onun dışında hocalarımız iyi bir eğitim veriyor. Her hafta İstanbul’dan geliyorlar. Bize güzel öğretiyorlar. O yüzden yapılması çok zor olmuyor. Hafta da bir gün geliyoruz. Bu hafta üçüncü haftamızdır. Cizre’nin bu tür sanatsal etkinliklere ihtiyacı vardır zaten. Böyle tarihi bir mekanda güzel bir sanatın icra edilmesi Cizre’miz adına sevindirici bir durumdur.”

    "CİZRE’YE EĞİTİMCİ KAZANDIRACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ"

    Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve çalışmaların güzel geçtiğini söyleyen Ebru sanatı öğretmeni Gülseher Kahraman, “Buraya kursa gelen gençlerimizin sayısı değişiyor. Ama her geçen gün sayılarda artış oluyor. Biz şuanda yaz için bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Atölyemizde tek ebru dersi yok. Tezhip, hat, minyatür hatta çini ve kuyumculukta başlayacak. Şimdi biz alıştırma, sevdirme belki de tanıtma çalışmaları yapıyoruz. Sonrasında sistemimizi oturduğumuzda 30 kişilik ekiple 10’ar kişilik 3 grup halinde çalışacağız. Burada yetişen gençler, ileri ki günlerde buraya gelecek olan ve yaşları küçük olanlara dersler yapacaklar. O zaman katılımcı sayımız yüzlerle ifade edilecek. Bizim beceri ve meslek edinmeden çok sanatı tanıtma, sevdirmedir. Herkesin hayatında elbette bir değişikliğe sebebiyet olacaktır. Bizim özellikle sanat faaliyetlerinde bir grup rahatlamak amaçlı gelir. Bir grup belki meslek için geldiğini düşünür. Bizim bu mesleki katkı zaman içinde oluşacak. Buraya en az bir buçuk yıl gelen kişi ki şu aşamada bile mesleki alanda Cizre’de veya çevreye eğitimci olarak kazandıracağımız insanlar olduğunu düşünüyorum.” dedi.

    "CEVHERİNİ KEŞFEDİP HAYATINDA KULLANACAK İNSANLAR ÇIKACAK"

    Burada açılan kursların geç kalınmış kurslar olduğunu ifade eden Gülseher Kahraman şunları söyledi: “Bunu üzülerek söylüyorum. Ama ülkemizin bütün satını düşündüğümüzde pek çok şeyin tabi ki ulaşım, imkanlar geç geldiğini düşünüyorsunuz. Ama Marmara Bölgesi’nde Kültür Bakanlığı Taşra Teşkilatları’nda derslerin başlama senesi 2001 senesidir. Öyle olduğunda burada çok geç olmadığını sizde göreceksiniz. Gönül isterdi ki çok daha önce başlasın. Ama fark edildiği andan itibaren faaliyete geçirmesini ben bir kazanç olarak görüyorum. Çok faydalı olacaktır. Kendi bünyesinde belki sanatla ilgili cevheri keşfedip hayatında bunu kullanacak insanlar çıkacak. Bunu zamanla göreceğiz. Sizde hikayelerini yazacaksınız inşallah.” İstanbul’dan gelip burada ders veren Hat Sanatı Öğretmeni Abdullah Aydemir, Cizre’ye gelip kursiyerlere ders vermekte tereddüt etmeğini söyledi. Aydemir, “Bize davet geldi bizde buraya gelip ders veriyoruz. Buraya gelirken hiç tereddüt etmeden geldim. Gelip gördükten sonra biraz şaşırdım. Yani bir ilçeden beklenmeyen bir durum. Burası alimleri de tanınan bir yer Cizre. Dicle’nin kıyısında ve tarihi mekanda bulunmak çalışmak iyice heyecanlandırdı etti beni.” dedi.

    "KURSLARIMIZA GENÇLERDEN YOĞUN İLGİ VAR"

        

    Bulundukları yeni yerlerinin Bırca Belek içerisinde bulunan eski belediye binası olduğunu söyleyen Cizre Gençlik Merkezi Müdürü Abdulhakim Selimoğlu, “Bizim şimdi bulunduğumuz bina eski belediye binasıdır. Kaymakamlık tarafından restore edildi. Biz de Gençlik Merkezi olarak buraya taşındık. Gençlik Merkezi’mizi buraya taşındıktan sonra malzeme ile ilgili Spor Toto Teşkilat Başkanlığı destekleri sonucu malzemeleri alındı. Malzemeler alındıktan sonra ilk kurslarımızı faaliyete geçirdik. Şuan halihazırda hat, minyatür, tezhip ve ebru branşlarında kurslarımız devam etmektedir. Geleneksel El Sanatların diğer kısımları Çincilik ve diğer kurslarda en kısa süre içerisinde açılacak. Bu Gençlik Merkezimizdeki eğitmenler İstanbul’dan gelmektedir. Kendileri memleketimizde, ülkemizde ve yurt dışında tanınan eğiticilerdir. Çok da kaliteli eğitimler veriyorlar. Vatandaşlarımızdan ve özellikle gençlerimizden kurslara yoğun bir ilgi var. Şuanda halihazırda çalışmalarımız devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

    "ÇALIŞMALARIMIZ TARİHİMİZİN GEÇMİŞİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTACAK"

    Sanatın bir toplum için çok önemli bir unsur olduğunu aktaran Müdür Abdulhakim Selimoğlu sözlerini şöyle sıraladı: “Çok önemli geçmişi geleceğe taşıyan bir araçtır. Cizre’miz gerçekten köklü bir geçmişe sahip bir şehirdir. Bu tür çalışmalar birazda tarihimizle bir araya gelmek, tarihimizi anlamak ve tarihteki geçmiş kültür ve diğer birikimlerimizi geleceğe taşıma adına çok önemli bir araç olduğu karşımıza çıkıyor. Cizre’de zamanında bu alanlarda hat olsun, tezhip olsun, minyatür olsun ve diğer el sanatlarında olsun çok güzel çalışmalar yapılmış. Mesela bunlardan birisi hepimizin çok yakından tanıdığı, bildiği İsmail Ebu-iz El Cezeri. Her ne kadar kendisi robot uzmanı, astronomu olarak bilinse de bu çizim konusunda da çok güzel örnekleri var. Buradaki insanlar bu geçmişten, bu köklü birikintiden esinlenerek inşallah Cizre’mizin geçmişinde bulunan bu güzel birikimleri geleceğe taşıyacaktır. Bu çalışmalar inşallah Cizre’nin eski, zengin, gelişmiş ve köklü geçmişine döndürme adına küçük bir çalışma olacak. Küçük bir adım olacak ama inşallah daha da büyüyerek devam edecektir ve geleceğimize çok güzel aktarımlar, birikimler aktaracaktır.” CİHAN

Yorumlar