Cizre’de Mısır’daki idamlara tepki eylemi

Türkiye’nin birçok yerinde Mısır’da 529 kişinin idamlarına verilen tepkinin bir benzeri Şırnak’ın Cizre İlçesinde yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Cizre’de Mısır’daki idamlara tepki eylemi

Türkiye’nin birçok yerinde Mısır’da 529 kişinin idamlarına verilen tepkinin bir benzeri Şırnak’ın Cizre İlçesinde yapıldı. Sanat Sokağı’nda yapılan protestoya çok sayıda STK ve duyarlı vatandaşlar destek katıldı. Sanat sokağında temsili idam darağacı arkasında yapılan basın açıklaması esnasında zaman zaman Sisi’ye öfke ve Mursi’ye övgü anlamında sloganlar atıldı.

Toplanan grup adına açıklamayı yapan Osman Gökhan Çam, "Bildiğiniz gibi, Mısır’ın demokrasiyle tanışmasını sağlayan serbest seçimlerde halkın yüzde 52’sinin oyunu alan Muhammed Mursi, seçildiği günden 3 Temmuz darbesine kadar geçen süreçte dikta döneminin fiili ve hukuki kalıntılarıyla boğuşmuştu. Bugün anlaşılmaktadır ki; başta ABD olmak üzere demokrasi, insan hakları ve özgürlük pazarlamacılarının sessiz kalarak da desteklediği bu kirli tezgah, Siyonist işgalci İsrail’in güvenliğinin sağlanması, Mısır’dan Filistin'e açılan özgürlük tünellerinin ve refah kapılarının kapatılması, Arap sokağını saran demokrasi ve özgürleşme ateşinin söndürülmesi, elinde kandan, zihninde vahşetten başka bir şey olmayan Suriye diktatörünün ve Baas rejiminin desteklenmesi için kurgulandı ve uygulandı.” dedi.

Yaşanan darbe sürecinin ardından Mısır’ın istiklal mahkemeleri, darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı, şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla 25 Mart’ta idama mahkum edildiğini ifade eden Gökhan Çam, “Adeviyye’de, Rabia’da darbe karşıtı özgürlükçü kitleler üzerine rastgele ateş ederek katliam yapan Mısır’ın darbecileri, Baltacıların yerine yargıç cübbesi giymiş tetikçileri kullanarak katliama devam ediyor. 529 masumun, 529 mazlumun, 529 İhvanın, 529 insanın idamına dair karar; darbecilerin talimatını makyajlama işlevi gören insanlığın hukuk birikimini ve bu birikimin eseri evrensel hukuk normlarını ayaklar altına alıyor. Kendileri de biliyor ki; bu karar, hukuk normlarıyla hiçbir şekilde örtüşmemektedir ve darbeye karşı direnci kırmaya yönelik siyasi ve sinsi bir karardır. Evrensel hukuk ölçütlerine, insanlık kriterlerine, İslami hükümlere her yönüyle aykırı olan bu karar uygulanır ve 529 idam kararı infaz edilirse, insanlık tarihi büyük bir kara lekeye daha sahip olacaktır" diye konuştu.

Son olarak Çam şunları söyledi: "Bugün, Mısır’da darbecilerin yargı tiyatrosunda aldığı kararı protesto etmek, 529 masum kardeşimize sahip çıkmak için buradayız. İdamları durdurmak, 529 Mısırlı mazlum adına ses vermesi için insanlığın vicdanına seslenmek için buradayız. Özgürlük ateşiyle yola çıkan 529 kardeşimizin boynuna ölüm düğümü atmak için kurulan darağaçlarını özgürlük meşalesiyle yakmak için buradayız.”

Açıklamadan sonra temsili yapılan idam darağaçları ve idam ipleri ateşe verildikten sonra darağaçları ayakaltına alınıp kırıldı. Daha sonra grup olaysız bir şekilde dağıldı.
CİHAN

Yorumlar