Cizre’de 25 STK, Mısır’daki idam kararlarını protesto etti

Mısır’da haklarında idam kararı verilen insanlara destek ve darbe yönetimi Şırnak’ın Cizre ilçesinde de protesto edildi. Çarşı Merkezi'nde bulunan Huzur Camii önünde bir araya gelen 25 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri idamları protesto...

Google Haberlere Abone ol
Cizre’de 25 STK, Mısır’daki idam kararlarını protesto etti

Mısır’da haklarında idam kararı verilen insanlara destek ve darbe yönetimi Şırnak’ın Cizre ilçesinde de protesto edildi. Çarşı Merkezi'nde bulunan Huzur Camii önünde bir araya gelen 25 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri idamları protesto ederek bir basın açıklaması düzenledi.

    STK’lar adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Özalp, “Mısır'da halkın özgür iradesiyle seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alınması ile başlayan batı destekli zalim cunta yönetimi 8 binden fazla insanı katletmiş ve 16 bin Müslümanı da zindanlara atmıştır. Mısır darbe mahkemesi 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde 2 hukuki karara daha imza attı. Minya Ceza Mahkemesi, 529 darbe karşıtı eylemciden 37’sinin idamını nihai olarak onaylarken, 492 sanığın çoğununda cezalarını müebbet hapse çevirdi Aynı mahkeme aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında da idam kararı verdi. Bu durum, zulme direnen aziz ve şerefli Mısır halkını yok etme çabalarının bir sonucudur.” dedi.

    Açıklamasında, ‘İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararları kınamak, Mısırlı mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz.’ diye seslenen Yusuf Özalp, “Mısır’da yüzlerce insanın hayatına son verecek olan kararların birkaç ay içinde nasıl böylesine bir yargılama sürecine sığdırıldığı soru işaretleri ile dolu. Her 2 davada da, bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelikte olsa savunmaları alınmadan gıyablarında idama mahkum edilmişlerdir. Mısır’ın sözde adaleti kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir. Vicdan, iman ve ahlak sahibi her insan bu idamlara sessiz kalmamalıdır. Korku ve sindirme amaçlı verilen bu idam kararları inançlı Mısır halkını hak ve özgürlük yolundan vazgeçiremeyecektir. Dünyanın neresinde olursa olsun inanç, hak ve özgürlük mücadelesi veren insanları idam etmek, insanlığı idam etmektir. Makam, çıkar uğruna Siyonist, emperyalistlere uşaklık eden sahte Müslümanlar unutmasınlar ki bundan önce Saddam ve nice diktatörler bu yoldan geçtiler. Bu yolu seçen satılmış işbirlikçi Müslümanların sonu alçaltıcı olmuştur. Tarih boyunca zalimlerin sonu hep hüsranla sonuçlanmıştır.” diye konuştu.

    "MISIR’DAKİ İDAM KARARLARINA KARŞI HÜKÜMET ADIM ATMALI"

    Mısır’daki idam kararlarına karşı Hükümetin somut adımlar atması gerektiğini ifade eden Yusuf Özalp, “Hükümetin de bu konuda somut adım atması gerek, Aynı zamanda Türkiye'deki tepkiler uluslararası platformlara taşınmalı, insan hak ve özgürlükleri bakımından yerel, ulusal ve uluslararası tüm kuruluşlar bu idam kararlarına karşı en sert tepkilerini göstermelidir. Bu idam kararları karşısında sessiz kalan herkes bu idamlara ortaktır. Mısır’da yaşanan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu idam kararlarının mutlaka ama mutlaka durdurulması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

    "FİRAVUNİ ZULMÜ ŞİDDETLE KINIYOR VE LANETLİYORUZ"

    Yusuf Özalp son olarak açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Mısır halkının iradesine karşı gerçekleştirilen haksız, hukuksuz, bir o kadar da ahlaksız ve alçakça saldırıları, bir tiyatrodan farksız idam kararlarını, İsrail, ABD kuklası Sisi cuntasının baskı ve despotizmini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Zorba güçlerin katliamları sonucunda şehadete ulaşan kardeşlerimizin şehadetinin kabulünü yüce Rabbimizden diliyoruz. Mahkeme salonlarında alınları ve davaları kadar bembeyaz kefenleri içerisinde hakkı ve adaleti haykıran, şehadeti esarete tercih eden ve zilleti asla kabul etmeyeceklerini sözde medeni dünyanın yüzüne haykıran kardeşlerimizi selamlıyoruz.” CİHAN

Yorumlar