Cizre Fen Lisesi öğrencileri dünya ikincisi oldu

Şırnak’ın Cizre İlçesinde Fen Lisesinde eğitim gören öğrencilerin yaptıkları proje dünya çapında kimya dalında ikinci oldu. Türkiye’den toplam 7 okulun katıldığı yarışmada dünya ikincisi olan Şırnaklı öğrenciler büyük bir...

Google Haberlere Abone ol
Cizre Fen Lisesi öğrencileri dünya ikincisi oldu

Şırnak’ın Cizre İlçesinde Fen Lisesinde eğitim gören öğrencilerin yaptıkları proje dünya çapında kimya dalında ikinci oldu. Türkiye’den toplam 7 okulun katıldığı yarışmada dünya ikincisi olan Şırnaklı öğrenciler büyük bir başarı elde etti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) ilk olarak Van'da düzenlediği proje yarışmasına katılan Cizre Fen Lisesi öğrencileri, yaptıkları proje ile bölge birincisi oldu. Her sene düzenlenen yarışmaya katılan Fen Lisesi öğrencileri, bu sene de derece yapıp bölge şampiyonu oldu. Ankara'da yapılan final sergisine giden öğrenciler, orada da derece ile döndü. TÜBITAK tarafından her sene düzenlenen proje yarışmasında Türkiye’de derece yapan Cizre Fen Lisesi öğrencileri dünya geneli kimya dalında da ikinci oldu. Kimya öğretmeni ve Müdür Başyardımcısı Şerif Balcan'ın danışmanlığını yaptığı, öğrenciler Asiye Yeşilmen, Berfin Ataman ve Meryem Bayram’ın hazırladıkları "Polimerlerin doğada çözünme süresini düşürmek için alternatif bir yöntem" adlı proje, dünya ikincisi oldu.

Büyük bir derece ile Şırnak'a dönen öğrencilerinden Meryem Bayram, “Biz geçen hafta Gürcistan’da uluslararası bir proje yarışmasına katıldık. Yarışmaya toplam 43 ülke katıldı ve toplamda 124 proje vardı. Dünya çapında 22 tane kimya projesi vardı. Biz dünyada kimya ikincisi olduk ve toplam 5 kimya projesi ödül aldı. Bir tanesi birinci, iki tanesi ikinci ve iki tanede üçüncü olmak üzere 5 proje sahipleri altın, gümüş ve bronz madalya aldılar. Biz projemizi orada İngilizce sunduk. İngilizce sunum iyi idi. Jüriler de beğendi. Toplam iki gün projemi sundum. Bir günde ödül töreni vardı. Toplam 3 gün proje ile ilgilendik.” dedi.

Proje hakkında da bilgi veren Meryem Bayram ise, polimerlerin doğada çözünürlük süresinin çok fazla olduğunu bilindiğini, bunu kısaltmak için bir yöntem geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Deneylerimizde bentonit maddesi kullandık. Bentonit maddesi de dünya rezervin yüzde 15’i Türkiye’de yapılıyor. Ama üretim aşamasına getirilmediği için Türkiye’de fazla kullanılamıyor. Birçok kimyasal özelliği var. Bizde bunlardan yararlanarak plastiklerin çözülebileceğini kanıtladık ve 3 ay boyunca deneyler uyguladık ve deforme ettik bentoniti. Deneylerimizi çok detaylı inceledik. Üniversitelere incelemeler gönderdik. Sistem görüntüleri, elektrik mikroskobu sonra spekroskobu görüntüleri aldık ve bu şekilde kanıtladık. Jüriye de anlattık ikna oldular. Günlük hayata da geçireceğimiz bir projedir.” diye konuştu.

Dünyada ikinci olmanın gururunu ve sevincini yaşadıklarını ifade eden Meryem Bayram, “Bu kesinlikle çok iyi hani okulumuz için, ilimiz, ilçemiz için. Okulumuz zaten proje yarışmalarında çok iyi dereceler alıyor. Dünya çapında ikinci olmamız bizi çok mutlu etti. Kimya projesi gayet güzeldir. Ben okulum adına da, Cizre adına da çok sevindim. Türkiye’den toplam 7 okul yarışmaya katıldı. Bunlardan 2 tanesi devlet okulu, 5 tanesi de kolej olmak üzere 7 okul katıldı ve onlarda iyi başarı elde ettiler.” şeklinde düşüncelerini aktardı. CİHAN

Yorumlar