Çivisiz Cami Yıllara Meydan Okuyor

Tokat'ın Zile ilçesinde 18. yüzyılda çivi kullanılmadan inşa edilen Elbaşıoğlu Camisi, mimari yapısıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Çivisiz Cami Yıllara Meydan Okuyor

Elbaşı Seyit Ahmet sebebi ile çandı yöntemiyle (çivi kullanılmadan) ahşap ve kesme taştan yapılan cami, Zile ilçe merkezinde bulunuyor. Duvarları bir paradigma kesme taş, üç paradigma tuğla dizilerek örülen cami, mimari yapısıyla ziyaretçilerden alaka görüyor.Caminin minaresinde çokgen gövdeli tek şerefe bulunuyor.

'KALEM İŞİ SÜSLEME SANATININ NADİR ÖRNEKLERİNDEN'

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, yaptığı izahatda, caminin Vakıflar Genel Müdürlüğünce geçen sene aslına müsait şekilde restore edildiğini belirterek, 'Kalem işi süsleme sanatının nadide örneklerinden biri, camimizde ortaya çıktı' dedi.

'ANADOLU'DAKİ EN GÜZEL ÖRNEKLERDEN BİRİ'

Restorasyondan sonra camiyi fazla aşırı sayıda turistin ziyaret ettiğini belirten Vidinel, şunları kaydetti: Camimiz, Osmanlı'nın son yıllarında yapılan, bugüne kadar iki kez tamir gören bir camimiz. Camimizde çivi kullanılmamış, tahtalar birbirine geçmeli. Bu bakımdan baktığımızda camimiz, Anadolu'daki en güzel örneklerden biri. Ecdadımızın sanata ne kadar paha verdiğinin bir işareti bulunan Elbaşıoğlu Camisi, bir sanat harikası. İki tahtanın birbirine geçmesi ustalık istiyor. Geçmişte Anadolu'da medeniyetin üst seviyelere ulaştığını gösteriyor.

TURİSTLER GÖRMEK İÇİN AKIN EDİYOR

Vidinel, ecdadın bu hünerini yeni neslin gördüğünü ve Elbaşıoğlu Camisini görmek için fazla aşırı sayıda bireyin ilçeye geldiğini söyledi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar