Cıvata fabrikasının kapanacak olması Türkleri tedirgin etti

Yaklaşık bir buçuk asırdan beri Neuss şehrinde cıvata üreten Whitesell firmasında beklenen oldu. Çok sayıda Türk işçinin de çalıştığı firma, Neuss’taki işletmesini önümüzdeki aylarda kapatacağını duyurdu. Eski adı Bauer und Schaurta...

Google Haberlere Abone ol
Cıvata fabrikasının kapanacak olması Türkleri tedirgin etti

Yaklaşık bir buçuk asırdan beri Neuss şehrinde cıvata üreten Whitesell firmasında beklenen oldu. Çok sayıda Türk işçinin de çalıştığı firma, Neuss’taki işletmesini önümüzdeki aylarda kapatacağını duyurdu. Eski adı Bauer und Schaurta olan şirketin bu işletmesinde 345 işçi çalışıyor.

Almanya’nın ileri gelen otomobil firmalarına cıvata üreten Whitesell, altı ay önce bir Amerikan firmasına satılmış, satış gerçekleştiği günden beri de sıkıntılı günler geçiriyordu.

Firma yönetimi ile müşteri firmalar arasında geçen pazarlıklar yüzünden müşteri kaybı yaşayan Whitesell’in ani bir kararla yıllardan beri müşterisi olan otomobil şirketlerine satmakta olduğu cıvatalarda fahiş fiyat uygulaması, müşteri firmaların tepkisine yol açmıştı.

Dört şehirde cıvata üreten firmanın yönetiminin bu tutumu başta sendika olmak üzere işçiler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İşletmenin hangi şartlarda kapatılacağı, işçilerin tazminat alıp alamayacakları konusu ise belirsizliğini koruyor.

Uzun yıllar Neuss cıvata firmasında çalışan Ahmet Tuzkaya, “Olayların bu noktaya geleceğini bekliyorduk. Haklarımız ne olacak. Kimse bir şey bilmiyor. Ne sendikaya ne de işçi temsilciliğine bilgi verilmiyor. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız.” dedi.

Düsseldorf –Neuss IG Metall Genel Başkanı Nihat Öztürk ise firmanın diğer şehirlerde bulunan işletmelerin de kapatabileceğinden endişe duyduklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar