Çinliler Türk aile yapısını araştırıyor

Türk- Çin Pekin Dostluk Grubu Başkanı sosyolog Dr. Lee Yunn, Antalya ve Muğla illerinde Türk aile yapısı hakkında üç arkadaşıyla birlikte çalışma yaptıklarını söyledi. Çalışma kapsamında Antalya ve Muğla illerinde 11 aile yüz yüze...

Google Haberlere Abone ol
Çinliler Türk aile yapısını araştırıyor

Türk- Çin Pekin Dostluk Grubu Başkanı sosyolog Dr. Lee Yunn, Antalya ve Muğla illerinde Türk aile yapısı hakkında üç arkadaşıyla birlikte çalışma yaptıklarını söyledi.

Çalışma kapsamında Antalya ve Muğla illerinde 11 aile yüz yüze görüşme imkanı bulduklarını belirten Yunn, 9 aile ile daha görüşeceklerini kaydetti.

Çalışma ile Çinli ve Türk aile yapısının karşılaştırmasını yapacaklarını belirten Yunn, Türk ve Çinli aile yapısının çocukların anne, baba, büyükanne ve büyükbabaya saygıda kusur etmeme ve hürmet göstermede birbirine çok benzediğini söyledi.

Türk misafirperverliğinin çok güçlü olduğunu anlatan Yunn, Antalya'nın Kaş ilçesinin bir köyünde misafir oldukları bir ailenin bir keçi keserek ikramda bulunmasından etkilendiklerini kaydetti. Yunn, "Türklerin aile yapısı ile Çinlilerin ki birbirine çok yakın. Türkler, misafirperverlik ve misafire ikramda bulunmada ileri noktada. Türklerde misafire ikramda bulunma ve misafiri memnun etmenin çok önemli olduğunu gözlemledik. Türkler, karşılıksız ikram kültürünü çok seviyor. Çinlilerde Türklerde çayı çok seviyor. Ayrıldıkları en önemli özellik beslenme kültürleri. Türkler, ekmeksiz yemek yemiyor. Çinlilerin hayatında unlu mamuller çok az. Komşu olduğumuz ailelerde ikram edilen ekmek ve yemekleri yemezsek üzülecek ve darılacaklar diye çok üzüldük. Lakin Çinliler, günde 2 övün yemek yiyor ve tadımlık yiyor." dedi.

Yunn, Çinde'de Türklerde olduğu gibi nişanlanan ve evlenen kız ve damadın eli ve ayağına kına yakıldığını ve kınanın temizliği sembolize ettiğini kaydetti.

Çinli psikolog Aidon Lee, Türk aile yapısının güçlü olduğunu evladın anne ve babasına hürmetinin çok güçlü aile yapısı ve inançlarından kaynaklandığını gözlemlediklerini ifade etti.

Muğla ve Antalya'nın bazı köylerinde imece usulu yapılan ekmek pişirme gibi güç birliğine bağlı çalışmalarından da Pekin'de buğday tarlalarında ve inşaat yapımında tuğla, kiremit ve çatı tahtası taşımada komşuların birbirine yardım ettiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar