Cinayet davasında 10 yıl sonra gelen suç duyurusu

Beyoğlu’nda İzzet Çapa’ya ait ‘Academy 14’ adlı barda bıçaklandıktan sonra kırık şişeyle boğazı kesilerek öldürülen üniversiteli Barış Dönmez cinayetinde mahkeme 10 yıl sonra kararını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Cinayet davasında 10 yıl sonra gelen suç duyurusu

Beyoğlu’nda İzzet Çapa’ya ait ‘Academy 14’ adlı barda bıçaklandıktan sonra kırık şişeyle boğazı kesilerek öldürülen üniversiteli Barış Dönmez cinayetinde mahkeme 10 yıl sonra kararını açıkladı. Davanın tek tutuksuz sanığı Ömer Faruk Saral’ın delil yetersizliğinden beraatine karar veren mahkeme, yıllardır bulunamayan cinayetin failleri için karar kesinleştiğinde savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İstanbul 20.Ağır Ceza Mahkemesi’nde Barış Dönmez'in öldürülmesine ilişkin davanın karar duruşmasına davanın tek tutuksuz sanığı Ömer Faruk Saral ile taraf avukatları ve öldürülen Barış Dönmez’in annesi Ayla Dönmez katıldı. Müşteki avukatları Bülent Utku ile Enis Reha Coşkun, soruşturmanın genişletilmesi taleplerini yineledi. Mahkeme Başkanı Münevver Aksünger, tutuksuz sanık Ömer Faruk Saral’dan son sözlerini sordu. Daha önceki savunmalarını tekrar eden ve beraatını isteyen Ömer Faruk Saral, ‘Takdir mahkemenindir’ dedi.

Tutuksuz sanığın son sözlerinin ardından mahkeme kararını açıkladı. Tam 10 yıldır süren davayla ilgili gerekçeli kararın sonra açıklanacağını belirten mahkeme başkanı, sanık İbrahim Biberoğlu hakkında kasten adam öldürme suçundan dava açıldığını, ancak bu sanığın 3 Ocak 2012 tarihinde vefat ettiği için bu sanık hakkında açılan davanın düşürülmesine karar verdi. Bugüne kadar görülen 109 duruşmanın büyük bir çoğunluğuna katılan davanın diğer tutuksuz sanığı Ömer Faruk Saral hakkında da aynı suçtan dava açıldığını, ancak bu sanık hakkında da kesin, inandırıcı bir delil elde edilemediğini belirten mahkeme, Saral’ın da beraatına karar verdi. Mahkeme yargılama giderlerinin de Hazine’nin üzerine bırakılmasına hükmetti.

Mahkeme, bugüne kadar 150’ye aşkın tanığın dinlendiği cinayetle ilgili tam 10 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gerçek faillerin bulunması için suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi. Mahkemenin kararında, “Hüküm kesinleştiğinde olayın gerçek faillerinin araştırılıp tespiti için İstanbul C.Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına oy birliği ile karar verildi.” denildi. Buna göre eğer Yargıtay mahkemenin kararını onarsa savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Dava dosyasının Yargıtay’dan dönmesinin ise 3-4 ayı bulabileceği belirtildi.

Öte yandan maktul Barış Dönmez’in annesi Fatma Ayla Dönmez, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Mahkemenin kararını temyiz edeceklerini belirten Dönmez, olayın olduğu gece delillerin yok edildiğini, olanlardan kendilerinin haberi olmadığını söyledi. Dönmez, "Arkasından o gece, söylentiler çok yaygın olduğu için bizim de kulağımıza geldi. 100 bin euro gibi bir para gömülmüş. Dosya bugünkü hale gelmiş. Yani delil yetersizliği. Bir şekilde böyle düşünmek belki olası. Oğlumla ilgili evde birşey var mı yokmu bakacaklar. Hani bir ip uçu bulmak için birşeyler yapmalarını bekledim. Ancak biz bunları yaşamadık. Bunların hiçbiri olmadı." dedi.

Anne Dönmez, "Sözün bittiği yerdeyim ben. Duyguları hiçbir kelime anlatamaz ki. Bir annenin, hatta bir başkasının çocuğu da olsa aynı acıyı aynı üzüntüyü yaşıyoruz hepimiz için de. Bu kadar duyarsız olamayız ki insan olarak." diye konuştu.

Resmi polis araçlarında 'Halk için emniyet, toplam için adalet' yazdığını hatırlatan anne Ayla Dönmez, "Ben artık bu ifadeye inanmıyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar