Çin Tuzu MSG Tehlike Saçıyor

Gıda sektöründe kıvam arttırıcı ve aroma verici olarak sıkça kullanılan Monosodyum Glutamat'ın obeziteye davetiye çıkardığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin Tuzu MSG Tehlike Saçıyor

Mersin İl Sağlık Müdürü Mustafa Kemal Başaralı, halk arasında Çin tuzu olarak bilinen ve bazı gıda ürünlerinde aromayı belirginleştirmek ve iştahı arttırmak için kullanılan Monosodyum Glutamat'ın (MSG) tehlike saçtığını belirtti. Çin tuzu içeren yiyeceklerin yemeye teşvik ettiği ve bağımlılık yaptığının iddia edildiğini vurgulayan Başaralı, sonucunun ise çağın hastalığı obezite olduğunu ifade etti.

Başaralı yaptığı açıklamada beynin Çin tuzu katılan yiyecek maddelerinin tadını normalden daha lezzetli olarak algıladığını vurgulayarak, "Ne tatlı ne tuzlu ne acı ne de ekşidir. Etkisini tat almayı arttırarak gösterir. Tat alma duyusu, dil üzerindeki yaklaşık 200 adet tat tomurcuğunun içine tükürük tarafından ayrıma uğrayan kimyasal maddelerin girmesiyle başlar. Burada oluşan sinyaller, sinirler yoluyla beyine taşınarak tat alma duyumuzu harekete geçirir. MSG içeren gıdalar dilimiz üzerindeki tat alma tomurcuklarının hassasiyetini arttırarak yediğimiz yiyeceğin olduğundan çok daha lezzetli algılanmasına neden olur." diye konuştu.

Yiyeceklerin lezzetini artırmak için kullanılan bu maddeye hemen her yiyecekte rastlamanın mümkün olduğuna işaret eden Başaralı "Kuruyemişten sakıza, hamburgerden salata sosuna, cipsten çiğköfteye hatta kuruyemişe kadar birçok yiyecek maddesine eklenmektedir. Ambalajların üzerinde MSG, monosodium glutamate ya da E-621 yazıyorsa bilmeliyiz ki onun içinde bu madde kullanılmıştır. Son 15 yıla damgasını vuran ve sık sık tartışılan MSG, yiyeceklerin lezzetini artırıyor. Bu maddenin bulunduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissi kaybolduğu için obezite kaçınılmaz bir son olabilmektedir." ifadesini kullandı.

Başaralı MSG'li yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığının azaldığına vurgu yaparak şunları kaydetti: "Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda yiyeceklerden sonra (cipsler, gofretler) diğer besleyici gıdaları tat alamadıkları gerekçesiyle yemek istemediklerini gözlemlenmiştir. MSG içeren gıdalara yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu gıdalarla beslenme eğilimi göstermektedir. Tıpta bu durum 'Bağımlılık' adı altında tanımlanmaktadır. Bu nedenle eğer bir yiyecek ya da içeceğe normalden fazla ihtiyaç hissediliyorsa mutlaka etiketi okunması gerekmektedir."

ÇİN TUZU SİNİR HÜCRELERİNE ZARAR VERİR

MSG'nin bir çeşit nörotoksin olduğunu anlatan Başaralı şöyle devam etti: "Yani sinir hücrelerine zarar verir. Bu yüzden merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington Hastalıkları, Epilepsi oluşmasına neden olabilir. Göz retina tabakası hasarı yapabilir. Yağ birikimi ve doyma mekanizmasında bozukluk yaparak obeziteye neden olabilir. Büyüme hormonu baskılanması dolayısıyla gelişim geriliği oluşturabilir. İnsülin salınımının uzun süreli artmış seyrine bağlı pankreas hasarı ve bunun sonucunda diyabet gelişimi oluşturabilir.

Kimyasalın metabolizmasında görev almalarından ötürü böbrek ve karaciğerde hasar meydana getirebilir. Hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerin de aynı etkilere maruz kalmasına neden olabilir. Bu maddeyi tüketen astımlı hastalarda ağır astım atakları tetiklenebilmektedir. Bu tür reaksiyonlar fazla miktarda MSG alınması sonucunda oluşur."

Başaralı Çin tuzu katkılı ürün grupları hakkında ise şu bilgileri verdi: Hemen hemen tüm cipslerde, Fast food gıdalarda (hamburger, et, tavuk ürünlerinde), bazı katı ve ekmek üstü yağlarda, et ve tavuk suyu tabletlerinde, hazır çorbalarda, hazır soslarda, tatlı-tuzlu hazır ürünlerin bazılarında."

Yorumlar