"Çifte vatandaşlık, Hıristiyan Demokratlar için bir kültür dönüşümü"

Federal Almanya’da Birlik Partileri (CDU/CSU) ile büyük koalisyon hükümeti için Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyeleri Almanya genelinde oy kullanmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
"Çifte vatandaşlık, Hıristiyan Demokratlar için bir kültür dönüşümü"

Federal Almanya’da Birlik Partileri (CDU/CSU) ile büyük koalisyon hükümeti için Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyeleri Almanya genelinde oy kullanmaya başladı. SPD Baden Württemberg Eyaleti Başkanı Nils Schmid ve SPD Eyalet Meclis Grup Başkanı Claus Schmiedel, Stuttgart’ta bir basın toplantısı düzenleyerek kurulacak büyük koalisyonu değerlendirdi.

Schmid ve Schmiedel, parti tabanına güvendiklerini ve olumlu sonuç çıkacağına emin olduklarını ifade ettiler. Nils Schmid, değerlendirmesinde, “Koalisyon anlaşmasının içeriği bellidir. Bu da üyelerimize sunulmuştur. Anlaşma konusunda parti tabanının tüm şüpheci yaklaşımları ortadan kalkmıştır.” dedi.

Grup Başkanı Schmiedel ise ilk seçim akşamını hatırlatarak, “Seçim sonuçlarını açıklanmasından sonra SPD büyük koalisyona karşı çıkmıştı. Ancak koalisyon pazarlıklarında SPD’nin de sorumluluk alması sonucunda, parti tabanı da büyük koalisyona evet deme noktasına gelmiştir. SPD üyelerinin büyük koalisyona onay vereceği konusunda umudum tam.” dedi.

Nils Schmid, Eyaletler Temsilciler Meclisi’ndeki SPD-Yeşiller çoğunluğunu da hatırlatarak orada bir sorun çıkacağına inanmadığını ifade etti ve SPD’nin hem Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde hem de Federal Meclis’te kilit noktada olduğunu vurguladı.

Almanya’da yaşayan Türkleri yakından ilgilendiren çifte vatandaşlık konusuna da değinen Nils Schmid, koalisyon görüşmelerinde, opsiyonlu vatandaşlık konusunu da hatırlatarak, “Bu konu koalisyon pazarlıklarında ele alınan en zor konulardan biri olmuştur. Bu konudaki görüşmeler ülkenin en önemli konularının başında gelen enerji dönüşümü konusundan bile uzun sürdü. Çifte vatandaşlık konusundaki önergemize Birlik partilerinin şiddetle itirazlarına rağmen, sonuçta bizi tam olarak tatmin etmese de bir sonuca varıldı. İlginç olan CDU, uyum konularında kamuoyuna karşı kendisini çok modern bir parti olarak gösterse de, somut karar verme aşamasına geldiğinde, çok katı olunduğunu ve eskiye nazaran hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Pazarlıklar aşamasında sırf bu katı tutumundan dolayı ancak opsiyon vatandaşlık yükümlülüğünü kaldırabildik.” dedi.

SPD Eyalet Meclisi Grup Başkanı Claus Schmiedel olaya ilginç bir yaklaşımda bulunarak, Hıristiyan Birlik partilerinin bu noktaya gelmesini "kültür dönüşümü" olarak değerlendirdi. Schmiedel, “1998 yılından bu yana CDU’yu değerlendirecek olursak, o dönemde çifte vatandaşlığa karşı imza toplarken, bugün bizim sayemizde başından bu tarafa savunduğumuz çizgiye gelmiş oldu. Bu anlaşma ile vatandaşlık konusunda kökene bakma prensibi kırılmıştır.’’ dedi. CİHAN

Yorumlar