Çiftçiler Derneği Başkanı Köziğ: Plansız ekilen narenciye ağaçları sökülüyor

Çukurova Çiftçiler Derneği (ÇUKODER) Başkanı Ramazan Köziğ, Çukurova’da plansız ve programsız ekim yapıldığını belirterek, bir çok narenciye bahçesinde ağaçların yeniden söküldüğünü söyledi.     Bölgenin...

Google Haberlere Abone ol
Çiftçiler Derneği Başkanı Köziğ: Plansız ekilen narenciye ağaçları sökülüyor

Çukurova Çiftçiler Derneği (ÇUKODER) Başkanı Ramazan Köziğ, Çukurova’da plansız ve programsız ekim yapıldığını belirterek, bir çok narenciye bahçesinde ağaçların yeniden söküldüğünü söyledi.

    Bölgenin coğrafi şartlarından dolayı her türlü narenciyenin yetiştirildiğini aktaran Köziğ, "1940’lı yıllarda yaygınlaşmaya başlayan narenciye ekimi, 2000’li yıllarda zirve yapmıştır. Son 5 yılda inanılmaz derecede artarak devam eden narenciye ekimi için tehlike çanları çalmaya başlamıştır." dedi.

    Narenciyede gidişatın iyi olmadığını söyleyen Köziğ, "Narenciye ekiminde çeşitlerin çokluğu ve bilgi kirliliği birçok hataları da birlikte getirmektedir. Son yıllarda hızla ekilerek sonradan sökülmek zorunda kalınan Minola, Clementine, Frement, Redbush mandalina ve greyfurt olmak üzere bu hatalar katlanarak devam etmektedir. Plansız bir şekilde ekilen narenciyenin tekrar sökülmesi milli servete büyük bir zarardır." diye konuştu.

    Çukurova’da bir ekim programı olması gerektiğini söyleyen Köziğ şunları söyledi: “2 yıldır bölgemizde bir ekim programı yapılması gerektiğini aksi takdirde bu bereketli topraklarda üreticinin her zaman zarar edeceğini ve bundan ülkemiz ekonomisinin zarar göreceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bölgemizde ekim çokluğundan değil çeşit ve anaç seçiminden yana büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Zira ihracatta hala çok eksiğimiz bulunmaktadır. Üreticilerimiz sağlıklı bir kaynaktan ekim programlarına ulaşabilse ve çeşitleri görebilse ekim programlarını ona göre ayarlayıp hem kendi kazançlarını artırırlar hem de ülke ekonomisine katkıda bulunurlar. Yetkilileri daha duyarlı davranmaya davet ediyorum." CİHAN

Yorumlar