Çiftçiler biyolojik mücadeleye geri dönüyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Uygun, aşırı ve bilinçsiz kimyasal kullanımının zararlarının ortaya çıkmasıyla, çiftçilerin biyolojik mücadele yöntemine geri dönmeye başladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çiftçiler biyolojik mücadeleye geri dönüyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Uygun, aşırı ve bilinçsiz kimyasal kullanımının zararlarının ortaya çıkmasıyla, çiftçilerin biyolojik mücadele yöntemine geri dönmeye başladığını söyledi.

Kullanım kolaylığı ve mücadeleden kısa sürede sonuç alma bakımından kimyasal ilaçlamanın daha çok tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Nedim Uygun, ancak kimyasalların kullanıldığı bu yöntemin zararlarının ilerleyen yıllarda ortaya çıkacağını vurguladı. Prof. Dr. Uygun, aşırı ve bilinçsiz kimyasal ilaç kullanımının hava, su ve toprak kirliliğine neden olduğunu belirterek; "Zararlılarla birlikte, yararlı canlılar da yok oldu. Kimyasalların sık kullanımı, zararlı böceklerin bu ilaca karşı bağışıklık kazanmasına yol açtı. Tarım, ilaçsız olmaz ancak, yanlış kullanım birçok sıkıntıya yol açıyor. Biyolojik mücadele yönteminin kullanımı bu zararlar görüldükten sonra artmaya başladı. Biz de Türkiye'de biyolojik mücadelenin yaygınlaşmasını, gelişmesini, özellikle desteklenmesini istiyoruz." dedi.

BİYOLOJİK MÜCADELE OSMANLI DÖNEMİNDE DE KULLANILIYORDU
Kültür bitkilerinde birçok hastalığa ve verim kaybına neden olan zararı önlemek amacıyla çok sayıda mücadele tekniği geliştirildiğine işaret eden Prof. Dr. Nedim Uygun, bunların kültürel önlemler, biyoteknik ve kimyasal yöntemler, biyolojik mücadele yöntemi ve tüm bu yöntemlerin ortaklaşa kullanıldığı bütünleşmiş yöntemle mücadele olduğunu belirtti. Prof. Dr. Uygun, zararlılarla mücadele şekillerinden biri olan biyolojik yöntemin, zararlılarla beslenen yararlı canlıları kullanma yöntemi olduğunu ve bunun en önemli özelliğini canlılara, doğaya ve insanlara zarar vermesi olarak açıkladı. Biyolojik mücadelenin Osmanlı döneminde de kullanıldığı bilgisini veren ÇÜ Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Uygun, bu mücadele yönteminin Adana'da ilk olarak Seyhan Araştırma Enstitüsü'ne getirildiğini ve turunçgiller zararlısı olan “torbalık koşnili” üzerinde denenerek çok başarılı sonuç alındığını vurguladı. "Günümüzde hâlen 'torbalık koşnili' zararlısı için kimyasal ilaçlara gerek duyulmuyor." diyen Prof. Dr. Uygun, Seyhan'da kullanılan bu yöntemin daha sonra bütün Türkiye'ye yayıldığını aktardı.

DOĞAYI VE İNSAN SAĞLIĞINI KORUYOR
Kimyasal ilaçlamanın çiftçiler tarafından daha çok kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. Nedim Uygun; "Kullanım kolaylığı ve mücadeleden kısa sürede sonuç alma bakımından kimyasal ilaçlama daha çok tercih ediliyor. Piyasaya sürülen kimyasal bir ilaç, çiftçiler tarafından hemen alınarak kullanılıyor. İlacın temin edilmesi, kullanım kolaylığı ve zararlının kısa süre içerisinde baskı altına alınması, bu yöntemi çiftçiler için cazip kılıyor. Bu nedenle, kimyasal ilaçlama yönteminin kullanım oranı giderek arttı. Ancak kimyasalların zararları, ilerleyen yıllarda ortaya çıktı. Aşırı ve bilinçsiz kimyasal ilaç kullanımı hava, su ve toprak kirliliğine neden oldu. Biyolojik mücadelede çevreye zarar verilmiyor, çevre dengesi bozulmuyor, insan sağlığını tehdit eden hiçbir unsur içermiyor ve daha önemlisi, bu mücadele yönteminde yararlı canlılara zarar verilmiyor." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar