Çiftçiler, aldıkları hayvanlar yüzünden icralık oldu

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Bahadın beldesinde çiftçiler, 2007 yılında aldıkları hayvanların hastalıklı olması yüzünden diğer hayvanlarının telef olduğunu ve bankaya borçlarını ödeyemediklerini, icralık olduklarını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Çiftçiler, aldıkları hayvanlar yüzünden icralık oldu

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Bahadın beldesinde çiftçiler, 2007 yılında aldıkları hayvanların hastalıklı olması yüzünden diğer hayvanlarının telef olduğunu ve bankaya borçlarını ödeyemediklerini, icralık olduklarını ifade etti.

Belde çiftçileri, 2007 yılında kurulan Bahadın, Salur, Gümüşkavak, Muallı ve Çevre Köyleri Kırsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Tarım İl Müdürlüğü'nden hayvan aldı. Fakat alınan hayvanların brusella hastası olması ve ahırlardaki diğer hayvanlara da bulaştırmasından dolayı bazıları ölürken, kalan hayvanları da üçte bir fiyatına kestirmek zorunda kaldı. Ellerinde hayvanları kalmayan vatandaşlar, şimdi bankaya olan borçlarını ödeyemedikleri için icralık olduklarını ifade etti.

Muhsin Ayyıldız (53) isimli çiftçi, 2007 yılında kooperatif üyesi 50 kişinin süt inekçiliği yapmak için 200 büyükbaş hayan aldıklarını belirterek, "Sigortalı ve veteriner kontrolünden geçirilmiş, bir şekilde kişi başı 4 hayvan aldık ve ahırımıza bağladık. Hayvanlar ölü yavrulamaya başladı, bunun üzerine yapılan araştırmalarda bu hayvanların brusella hastası olduğu belirlendi. Ancak zaman geçtiği için bize verilen hastalıklı hayvanlar diğer hayvanlarımıza da hastalık bulaştırdı, bazıları öldü, bazılarını da biz Amasya Suluova’da bulunan devlet kurumun 3’de bir fiyatına kestirdik. Sözleşme gereği yerine hayvan almamız gerektiğini söylediler ve tekrar para vererek hayvan aldık. Ancak bu hayvanlar da yine hastalıklı çıktı. Şu an hiç hayvan kalmadı. Biz hayvancılık yapmak istiyoruz ama ahırımızda hayvanımız kalmadı." dedi.

Ölen hayvanların kredisinin ilk taksidini 2011’de ödediklerini kaydeden Ayyıldız, "2012 ve 2013 taksitlerini ödeyemedik. Şimdi banka bizi icraya veriyor ve kalan 2014-2015 ve 2016 yıllarına ait gelecek taksitleri de istiyor. Bu da 22 bin lira tutuyor. Kuraklıktan dolayı ürünümüz yok, ahırımızda hayvanımız yok, biz bunu nasıl ödeyelim. Borç bulalım 2012 ve 2013 taksitlerini faiziyle ödeyelim diyoruz. Banka ve Tarım İl Müdürlüğü bunu kabul etmiyor. Biz Başbakanımızdan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan, milletvekillerimizden ve ilgililerden yardım bekliyoruz. Ne yapacağımız şaşırdık.” diye konuştu.

Hanifi Tuğrul (53) isimli çiftçi ise hayvancılık yapmak istediklerini, ancak aldıkları hayvanlar hastalıktan dolayı öldüğü gibi hastalıkların kendi hayvanlarına da bulaştığını belirterek, şöyle dedi: "Sigorta, şap hastalığını karşılıyormuş, brusellayı karşılamıyormuş. Bize, veteriner kontrolünden geçti diye verdikleri hayvanlar da brusella çıktı, tekrar rapor tutturdular ve kesime gönderdiler. Kâr edelim derken 50-100 bin lira zarar ettik. Şimdi banka bizi icraya veriyor. Tarım İl Müdürlüğü ilgilenmiyor, hatta bankaya baskı yapıp günü gelmemiş taksitleri dahi istetiyor. Şu günde bir 22 bin lirayı nereden bulalım. Geçmiş taksitleri faiziyle ödeyelim, gelecek taksitleri de taksit gününde ödeyelim diyoruz kabul etmiyorlar. Şu anda tek suçlu bizi gösteriyorlar, bize zamanında sağlıklı hayvan verselerdi biz şu anda borcumuzu ödemiş olurduk. 'Sağlıklıdır' raporu tutulan hayvanlar da brusella çıkıyor, ne hayvanı temin eden müteahhit ilgileniyor, ne kooperatif ne de raporu tutan tarım il müdürlüğü. Yetkililerinden ve valimizden yardım bekliyoruz. Biz borcumuzu inkar etmiyoruz, ödemeyelim de demiyoruz. Biz sadece günü geçmişleri ödeyelim, kalanları da günü geldiğinde ödeyelim diyoruz."



CİHAN

Yorumlar