Çiftçi, Mayıs Yağmurlarına Muhtaç

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında da yeterli yağış olmadığını bildirdi. Bayraktar, “Mayıs yağışlarını dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Çiftçi, Mayıs Yağmurlarına Muhtaç

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ekim ayından bu yana yetersiz kalan yağışların Türkiye’de önemli bir kuraklık riski doğurduğunu, kuraklığın Marmara Bölgesi dışındaki bütün bölgelerde ama en fazla İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hissedildiğini belirtti. 
Ekim, kasım, aralık, ocak, şubat aylarında yağışların yetersiz kaldığını, mart yağışlarının endişeleri bir ölçüde giderdiğini ama şu ana kadar nisan ayında da yeterli yağışın alınamadığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Mayıs yağışlarını dört gözle bekliyoruz. Birçok bölgede çiftçimiz yağmur dualarına devam ediyor. Yağış umudunu sürdürüyor. Her ne kadar tarımsal üretimde ürün hasat edilinceye kadar risk devam etse de mayıs yağışları özellikle hububatta rekolteyi çok önemli oranda etkileyecek. Mayıs ayında ülkemiz iyi yağış alırsa, rekolte de çok büyük olumsuzluklar yaşanmaz." 

ÇİFTÇİ DONDAN DA ETKİLENDİ

Gelişmiş ülkelerde güçlü sigorta yapılanması ile riskin dağıtıldığını vurgulayan Bayraktar, "Bu yıl da kuraklık, ardından 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don olayı, çok büyük tarım alanlarını etkiledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Hazine Müsteşarlığımız, 60 ilde don zararıyla ilgili bir çalışma yapıyor. Üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi gündemde.” ifadelerini kullandı.

"Kuraklığın etkisini sınırlı tutmak istiyorsak Türkiye’nin su zengini olmadığını unutmamalı, suyun gramını bile ziyan etmemeliyiz." diyen Şemsi Bayraktar, bir an önce, teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 2,77 milyon hektar alanda sulama yatırımlarının tamamlanmasını istedi.

BARAJLARDA ÖNCELİĞİN SULAMA OLDUĞU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

Bayraktar, şunları kaydetti: “Hidroelektrik santrallardan (HES) elektrik üretimi, kuraklık ve önceliğin sulama olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Bahar ekilişlerinde çok su tüketen ürünler mümkün olduğunca ekilmemeli, üretici su tüketimi az olan ürünlere yönlendirilmeli, aradaki gelir farkı destek olarak verilmelidir. Hububat ürünlerde yaşanması muhtemel verim kaybının oluşturacağı zararın karşılanması için üreticilere maddi destek yapılmalıdır. Üretimin sonraki yıllarda sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Yeni kredi kullanımında kolaylık sağlanmalıdır.”

“KURAKLIK RİSKİ TARIM SİGORTALARI KAPSAMINA ALINMALI”

Bayraktar, su tasarrufunu artırmak için kuraklığa dayanıklı tohum kullanımının teşvik edilmesinin, çiftçiye su tasarrufu konusunda eğitim verilmesinin de önemli olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, “Kuraklık riski tarım sigortaları kapsamına alınmalıdır. Kuraklık riskinin tarım sigortaları kapsamına alınmaması durumunda 2090 Sayılı afetlerden zarar gören çiftçilere yardım içeren kanun, işler hale getirilmelidir. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) gibi büyük alanları sulamaya açacak projeler bir an önce tamamlanmalıdır.” dedi.

Yorumlar