'Çiftçi DEDAŞ’ın talep ettiği elektrik bedelini ödeyemez'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil, çiftçinin Dicle EDAŞ’ın talep ettiği elektrik bedelini ödeyemeyeceğini bildirdi. Delil, “Zaten girdi maliyetleri ortada. Çiftçimiz,...

Google Haberlere Abone ol
'Çiftçi DEDAŞ’ın talep ettiği elektrik bedelini ödeyemez'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil, çiftçinin Dicle EDAŞ’ın talep ettiği elektrik bedelini ödeyemeyeceğini bildirdi. Delil, “Zaten girdi maliyetleri ortada. Çiftçimiz, Dicle EDAŞ’ın istediği elektrik bedeli talebini öderse, tarımsal faaliyetini zararına yapmak zorunda kalır.” dedi.

Delil, yaptığı yazılı açıklamada, enerjinin çok pahalı olduğunu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçinin yaklaşık 100 bin lira masraf yaparak kuyu açtığını, buradan elektrik kullanarak tarlasını suladığını belirtti. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) yeni bir kampanya duyurusu yaptığını, 100 dekarda (dönüm) mısır ve pamuk için 9 bin, ikinci ürün için 2 bin, buğday için 3 bin lira istediğini vurgulayan Delil, şunları kaydetti: “Dicle EDAŞ, 3 yıla kadar uzatılabilecek kampanyaya başvuru süresinin 16 Haziran 2014 tarihinde sona ereceğini açıkladı. 100 dekara, mısır ve pamuk için 9 bin lira, ikinci ürün için 2 bin lira, buğday için 3 bin lira talebi ödenemez. Bu rakamlar, pamuk ve mısırda 6 bin, buğdayda 2 bin lirayı geçmemeli. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Batman başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu’da sulamada elektrik kullanılıyor. Maliyeti de çok yüksek. Zaten mazot, gübre gibi girdi maliyetleri de ortada. Çiftçiyi zorluyor. Bunun üzerine yüksek elektrik bedelleri de binerse çiftçimiz, tarımsal faaliyeti karsız yapmak zorunda kalır.”

ELEKTRİK BORÇLARIYLA İLGİLİ BAKANLAR KURULU KARARI

9 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de tarımsal sulama borçlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı ve uygulama tebliğinin de yayımlandığını vurgulayan Delil, “Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılmayacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı var. Çiftçimiz zor durumda. Bu soruna bir çözüm bulunmalı.” dedi.

Bu sorunlar çözülmediği takdirde çiftçinin tarımsal faaliyetini sürdürmekte zorluk çekeceğini belirten Delil, çiftçinin üretimden çekilmesinin maliyetinin ülkeye maliyetinin çok daha büyük olacağını vurguladı.

CİHAN

Yorumlar