Çiçek: Bugün kaldıracağımız yasaklar, yarının özgürlüğü olacak

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bugün kullandığımız özgürlükler, evvelsi dönemin yasaklarıydı.

Google Haberlere Abone ol
Çiçek: Bugün kaldıracağımız yasaklar, yarının özgürlüğü olacak

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bugün kullandığımız özgürlükler, evvelsi dönemin yasaklarıydı. Onlar yasaktı. Bir kısım insanlar bedel ödedi. Bugün bu özgürlükleri kullanıyoruz. Hiç farkında bile değiliz. Bugün de bir kısım yasaklar var. Bugün kullandığımız özgürlükler nasıl dünün yasaklarıysa, bugün gayret ederek ortadan kaldıracağımız yasaklar, yarının özgürlük alanları olacaktır.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş yerleşkesinde düzenlenen Basın Konseyi Üyeler Genel Kurulu’nun açılışına katıldı. Çiçek, burada yaptığı açılış konuşmasında hukukun önemine dikkat çekti. Siyasetin kuralı olmadığını, nerede başlayıp biteceğinin belli olmadığını kaydeden Çiçek, “Bugün yaşadığımız sıkıntıların bir kısmında hukuku göz ardı etmemiz, hukuku yok saymamız ya da hukuku yanlış yorumlamamızdan kaynaklanan sıkıntılardır. Hukukun önemli bir kısmını yasalar oluşturur. Türkiye’de gördüğümüz şu ki; kuralı koyan da uygulayan da yasalara yeteri kadar uymuyor. Öyle olunca da sabahlara kadar çalışıp kanun çıkarmanın anlamı kalmıyor. Kuralı koyan, kurala uygun davranacak. İş ve işlemlerini kurala uygun yapacak. Kuralı uygulayan da kuralın konuş sebebi ne ise onu dikkate alarak iş ve işlemlerini yapacak. Bugün geldiğimiz noktada böyle bir eksikliği görüyoruz. Bunu ortadan kaldırmak da çok kolay olmuyor. Bunu düzeltebilmek için yeni bir kural daha koyuyoruz. Eskisinden daha sıkıntılı bir noktaya gelmiş oluyoruz.” diye konuştu.

Anayasanın 138. maddesinden örnek veren Çiçek, “Yargının bağımsızlığı ile alakalı. Yargı mercilerinin kararlarını anayasaya, hukuka, vicdana ve dosyadaki delil durumuna göre sağlıklı bir şekilde kararını vermesi bakımından parlamentolarda görmekte olan davalarla ilgili görüşme yapılamaz. Beyan verilemez. Bu ve benzeri hükümler var. Ama bu madde çalışmıyor. Meclis başkanı ‘138 öldü’ diyor. Hep beraber öldürdük bu maddeyi. Herkes kendisini dışarı çıkararak bu yasayı değerlendiriyor. Yeni bir şey söylemiş olmuyorum. Hep beraber işlevsiz hale getirdiğimiz bir maddeyi söylüyoruz. Bu kuralı Meclis koyduğuna göre kuralı koyan makam ve siyasetçiler buna uymuyor. Kendisi hariç diğerlerinin uymadığını söylemek suretiyle kendisini rahatlatmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

'BUGÜN KULLANDIĞIMIZ ÖZGÜRLÜKLER, EVVELSİ DÖNEMİN YASAKLARIYDI'

“Bugün kullandığımız özgürlükler, evvelsi dönemin yasaklarıydı.” diyen Çiçek, şöyle devam etti: “Onlar yasaktı. Bir kısım insanlar bedel ödedi. Bugün bu özgürlükleri kullanıyoruz. Hiç farkında bile değiliz. Bunlar 20, 50 sene evvel yasaktı. Bugün de bir kısım yasaklar var. Bunların kalkması gerekecek. Bugün kullandığımız özgürlükler nasıl dünün yasaklarıysa, bugün gayret ederek ortadan kaldıracağımız yasaklar yarının özgürlük alanları olacaktır. Onun için hak ve özgürlük yolunda nasıl bir yol takip edeceğiz? Teorik olarak bunları da tartışıyoruz. Ama Türkiye’nin yaşadığı bir takım çelişkiler var. Hak talep ederken hukuk çerçevesinde hareket etmemiz lazım. Hukukun dışında talep edersek sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye terörle mücadele açısından bir açmazla karşı karşıya. Bu toplumun insanları elbette uygulamalardan şikayeti olacaktır. Yasalar doğru çıksa bile uygulamalardan şikayetçi olacağızdır. Bu şikayeti gündemde tutabilmek için yeri geldi protesto yapacağız. Toplantı ve yürüyüşlere katılacağız." CİHAN

Yorumlar