CIA Başkanı: ABD, Esad'ın Devrilmesini İstemiyor

CIA Başkanı John Brennan, Washington yönetiminin Suriye'de IŞİD gibi örgütlerin hakim olması tehlikesi nedeniyle rejimin yıkılmasını istemediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CIA Başkanı: ABD, Esad'ın Devrilmesini İstemiyor

​ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Direktörü John Brennan, New York Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, 'Hiçbirimiz ne Rusya, ne ABD, ne (IŞİD'e karşı) koalisyon ne de bölgedeki ülkeler Şam'daki hükümetin ve siyasi kurumların çökmesini istemiyoruz' dedi. Brennan, IŞİD bunun şeklinde terörist grupların yeni teknolojiler sayesinde daha koordine saldırılar gerçekleştirebildiklerini söyledi.

'ABD'NİN ENDİŞELERİ VAR'

Brennan, ABD yönetiminin rejimin çökmesi şeklinde yerini kimin alacağına dair endişeleri olduğunu belirterek 'Bence bu meşru bir endişe' dedi.

'ABD SURİYE'DE HÜKÜMETİN ÇÖKÜŞÜNÜ İSTEMİYOR'

Suriye'nin kimi bölgelerinde IŞİD ve El Kaide bunun şeklinde 'radikal unsurların egemen olduğuna' dikkat çeken Brennan, 'Yapmayı istediğimiz son şey onların Şam'a yürümelerine izin vermektir. Hiçbirimiz, Rusya, ABD, koalisyon, bölge devletleri Şam'daki siyasi kurumların ve hükümetin çöküşünü istemiyor' ifadelerini kullandı.

Brennan, 'Bundan ötürü da Suriye muhalefetinin içerisinde olan radikal olmayan unsurların güçlendirilmesi kocaman ciddiyet taşıyor' diye konuştu.



'MODERN İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ MÜCADEYİ ZORLAŞTIRIYOR'

Brennan, New York Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, terörist grupların daha operasyonel bir vaziyete geldiklerini belirterek, 'Terörizmle mücadelesi güçleştiren, yalnızca onların beslendikleri ideoloji yada taktikleri değil. Modern iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklar da mücadeleyi zorlaştırıyor' dedi.

'BUGÜNÜN DÜNYASINDA TERÖR TEHDİDİ BÜYÜDÜ'

Terör gruplarının modern teknolojik olanakları yeni eleman kazanmada, propagandalarını yaymada ve bütün dünyadaki sempatizanlarını kendi adlarına harekete geçirmede kullandığını anlatım eden Brennan, 'Bugünün birbirine bağlanmış dünyasında terör tehdidi büyüdü. Dünyanın bir köşesinde yaşanan hadise binlerce kilometre ötede birden bir reaksiyona sebep olabiliyor. Tek başına yaşayan bir aşırılık yanlısı evinden dahi çıkmadan internetten nasıl hücum düzenleyebileceğini öğrenebiliyor' diye konuştu.

DÜNYADAN ÖRNEKLER VERDİ

Brennan, konuşmasında Fransa'daki mecmua saldırısı, Danimarka'da bir yönetmenin öldürülmesi ve Pakistan'daki mektep baskını bunun şeklinde terör eylemlerini hatırlatarak, bu saldırıların terörün takibinin ve saldırıları önceden önlemenin ne kadar zorlaştığını gösterdiğini söyledi.

'IŞİD MİLİTANLARI PSİKOPAT KATİL'

IŞİD'in yapısına ait de izahatlar oluşturan Brennan, 'IŞİD militanlarının çoğu, dini kendilerine maske şekilde kullanan psikopat katil' dedi.

'IŞİD MİLİTANLARINA 'MÜSLÜMAN TERÖRİST' DEMEK YANLIŞ'

IŞİD militanlarına 'Müslüman terörist' demenin hata olduğunu da vurgulayan Brennan, 'Bu katilleri 'Müslüman terörist' yada 'aşırı İslamcı' diye nitelendirmek bu insanlara aşırı istedikleri fakat haketmedikleri bir tür meşruiyet sağlamaktır' diye konuştu.

ABD'NİN SURİYE'DEKİ ÖNCELİĞİ DEĞİŞTİ

ABD yönetimi Suriye'de iç savaşın başlamasından bu güne Esad rejimine karşı bir pozisyonda duruyor. Ancak Washington çözümün yalnızca siyasi bir yolla çözülebileceği kanaatinde.

ABD bununla beraber IŞİD'in Suriye topraklarında egemen olmasının arkasından rejimle savaş önceliğinden vazgeçti ve Suriye'de öncelikli tehdit şekilde IŞİD'i izlemeye başladı.

Eylül ayında, liderliğini yaptığı koalisyon ile ortak Suriye'deki IŞİD mevzilerini havadan vurmaya başlayan ABD, IŞİD'le savaşan hür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD'ye de destek sağladı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar