CHP'yi Seçimlerde Yüzde 35 Oy Oranına Çıkartacak Taktik

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun seçimlerde yüzde 35 oy alacaklarına ilişkin izahatsının yabancı bir araştırma kuruluşuna yaptırılan ankete dayandığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'yi Seçimlerde Yüzde 35 Oy Oranına Çıkartacak Taktik

CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlerde yüzde 35 oy alacaklarına ait izahatsının bir ankete dayandığı ortaya çıktı. Anketle AK Parti'den CHP'ye iri bir oy kayması olduğu, CHP'nin yüzde 35'i dahi geçerek tek başına iktidar olabildiği belirlendi.

YÜZDE 9'LUK KESİM İLK KEZ CHP'YE OY VERECEK

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre; CHP, bir ay öncelikle yabancı bir tetkik kuruluşuna partinin 7 Haziran seçimlerinde hedeflediği kitlelere ait bir anket yaptırdı. Seçmenlerin nasıl davranacağının da araştırıldığı anketin sonuçlarına nazaran seçimde, yüzde 9'luk bir seçmen kesimi ilk defa CHP'ye oy verecek. Büyük bölümünü son seçimde AK Parti'ye oy verenlerin oluşturduğu bu yüzde 9'un oyunu alması biçiminde CHP yüzde 35'in altında kalmayacak.

KILIÇDAROĞLU'NA ÖNERİ

Araştırma sonucunda Kılıçdaroğlu'na şu saptama ve önerilerde bulunuldu:

Bir önceki 2011 seçimlerinde CHP'ye oy vermeyen fakat bu seçimde partinin perfomansına bağlı şekilde oy verebileceğini belirten yüzde 9'luk bir seçmen kitlesi var. CHP, ne yaparsa yapsın asla oy alamayacağı seçmen yerine, CHP'ye oy verebileceğini belirten bu yüzde 9'u gaye almalıdır. Yani seçimde sektör daraltmasına gidip kampanyasını bu yüzde 9 üstüne kurmalıdır.

ÇOĞUNLUĞU AK PARTİLİ

Bu yüzde 9'luk seçmenin arasında son seçimde MHP'ye, az da olsa HDP'ye oy verenler bulunuyor. Ancak en iri nispet AKP'ye oy verenler. Yani CHP, bu yüzde 9'luk kitleden oy alırsa azami AK Parti'den oy almış olacak. CHP, yüzde 9'un tamamının oyunu alamasa dahi yürüteceği kampanyayla yarısını, yarısından biraz fazlasını aldığında dahi yüzde 30'u geçecektir.

35'İ DE GEÇİLEBİLİR

CHP, yüzde 9'un tamamını alırsa zaten yüzde 35'in altına inmesi olası değil. Ancak tamamını alamadığı takdirde dahi 30'u geçmesinin arkasından ati yeni seçmenler de olacaktır. Bu seçmenlerle müşterek partinin yüzde 35'leri yakalaması mümkün. Hatta yüzde 9'luk pasta arasında alabileceği oyları genişletmesi ve ilk defa seçmen olacaklardan da iyi oy alması zorunda 35'ten altta kalmayacağı benzeri 35'ten yukarılara tırmanma potansiyeli de olacaktır.

CHP 35 OLURSA AKP İKTİDAR OLAMAZ

CHP'nin yüzde 35'i alması zorunda AK Parti tek başına iktidar olamayacak. Çünkü zaten AKP'den oy alacak ve AK Parti oyları 2011'e nazaran azalacak. Bir de HDP'nin de barajı aşma hali var. Bu halde alınacak oylar mebus sayılarını da iri oranda etkileyecek. MHP'nin de barajı aştığı böylesi bir tabloda AK Parti'nin birinci parti olsa dahi mebus sayısıyla tek başına iktidar olması imkânsız.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar