CHP'ye tarihinden çok çarpıcı MİT örneği!

MİT Müsteşarı Fidan'ın yeniden görevinin başına geçmesini eleştiren ve konuyu yargıya taşıyan CHP'ye tarihinden çok çarpıcı örnek geldi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'ye tarihinden çok çarpıcı MİT örneği!

CHP'nin zamanımız siyasal olup bitenleri katı dille eleştirmesi ve karşı çıkmasından sonra tarihinden verilen bir örnekle "suskunluğa bürünme" olayına bir yenisi daha eklendi. Meğer, 1930'lu zamanlarda o günkü adıyla ilk Milli Emniyet Hizmetleri bulunan kurumun başında bulunan Albay Şükrü Ali Engel hem bir ordu mensubu, hem mebus hem de Milli Emniyet Hizmetleri Reisi olarak vazifesini sürdürmüş.

7 Şubat'ta Milletvekili namzet adaylığı için görevinden istifa eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan, iki gün evvela bir izahat yaparak namzet adaylığı başvurusunu arka çektiğini anlatım etmişti. 

Hakan Fidan'ın bu kararını eleştiren CHP ise yaşanan gelişmenin MİT kanununa marjinal olduğunu söyleyerek konuyu danıştaya taşıdı. CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise dünkü küme toplantısında, "Hakan Fidan'ın yine görevine dönmesi doğru değil. Orası babasının çiftliği değil" izahatsını yapmıştı. 

Bu tyükselişma sürerken Yeni tan gazetesi bucak yazarı Abdülkadir Selvi'den çok çarpıcı bir misal geldi. Selvi, bucak yazısında Hakan Fidan'ı eleştiren CHP'yi tarihindeki bir anekdotla köşeye sıkıştırdı.

İşte o bölüm;

"Bir misal mevcut ki, CHP bunu gördükten sonra Hakan Fidan’ın ikinci kere atanmasıyla müşterek MİT siyasallaşıyor diyemez. Türkiye’nin o günkü adıyla ilk Milli Emniyet Hizmetleri Reisi Albay Şükrü Ali Agel. 1926’da üstlendiği görevi 1941 yılına kadar aralıksız şekilde sürdürüyor. O sebeple görevinin başında en uzun zaman kalan müsteşar şekilde biliniyor.

Şükrü Ali Agel hem Albay.  Yani Ordu mensubu. Hem Milli Emniyet Hizmetleri Reisi. Bu vazifesini 1936 yılına kadar sürdürüyor. 1936 yılında Milli Emniyet Hizmetleri Reisliği uhdesinde kalmak üzere ordudan emekli oluyor. İstanbul mebus Abdülhak Hamit Tarhan’ın vefatı üstüne 25.05. 1937 yılında CHP İstanbul mebus seçiliyor. Ama tıpkı sürede Milli Emniyet Hizmetleri reisliği vazifesini de sürdürüyor. Yani hem CHP mebus hem bugünkü anlamıyla MİT Müsteşarı. Şükrü Ali Agel üç çağ milletvekilliği yapıyor. 7 Temmuz 1941 yılına kadar hem MİT Müsteşarı hem de CHP İstanbul mebus şekilde vazifesini sürdürüyor. Ondan sonra ne mi oluyor? Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile anlaşmazlığa düşüyorlar. Ciddi bir kriz yaşanıyor. CHP milletvekilliğinden istifa etmek durumunda kalıyor fakat MİT müsteşarlığı vazifesini sürdürüyor. Ta ki 1943 yılına kadar.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar